Van (bijna) over-de-top-uitgebreid tot super-simpel. We hebben op het gebied van Content Management System (CMS) – waarmee de gebruiker de inhoud van zijn of haar website eenvoudig kan aanmaken, wijzigen of verwijderen – het nodige voorbij zien komen. Diverse systemen, diverse klanten, ieder met een specifieke wens of eis. Wij zijn van mening dat de techniek ondersteunend moet zijn aan jouw ambities en niet andersom!

De zoektocht naar een Content Management Systeem: Drupal

De zoektocht naar een Content Management Systeem: Drupal
afbeelding

Wil jij echter vooraf inzicht krijgen in bepaalde CMS-en? Periodiek lichten wij op onze blog – in hoofdlijnen – een nader bekeken systeem uit en bekijken we de voor- en nadelen van open- en closed-source. Vandaag aan bod: Drupal!

Obama loves Drupal 😉

Drupal is populair. De website van het Witte Huis draait op Drupal. De Vlaamse overheid heeft wellicht bij hun keuze voor een beheersysteem met een schuin oog gekeken naar de collega’s in Amerika. En ook een bekend merk als Sony vertrouwt op Drupal.

Dichter bij de deur; een Drupal-gebaseerde website die wij voor onze rekening hebben genomen is die voor het VNSG congres.

Open-source-software op een LAMP-platform

Drupal is sinds 2001 open-source-software, ontwikkeld door de zuiderbuur Dries Buytaert. In eerste instantie door Buytaert opgezet als bulletin board systeem is Drupal uitgegroeid tot een open-source project.

Drupal draait doorgaans op een LAMP-platform: Linux Apache MySQL PHP. Waarom we dit benoemen? Het is belangrijke informatie bij het aanvragen van een domein- en hosting pakket. Of bij gebruik van reeds bestaande hosting. Het zou zonde zijn als je je pijlen op Drupal zet om vervolgens te constateren dat het platform niet matched.

De belangrijkste voordelen van Drupal

Een erg groot pluspunt: je kunt dit CMS eenvoudig zelf beheren en uitbreiden. Voor IT’ers wordt het steeds makkelijker om zelf modules te ontwikkelen. Dit komt door de constante ontwikkelingen bij Drupal. Het voordeel hiervan is dat er steeds meer, betere en snellere plug-ins beschikbaar zijn die aan jouw wensen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een plugin voor dat ineens opkomende nieuwe social media kanaal!

Omdat Drupal een beperkt basisframe heeft, kun je precies aangeven wat je wel en niet in je website terug wilt zien. Een ander voordeel van dit frame is dat het makkelijk is up-te-daten. Dat houdt in: altijd de laatste beveiligingsupdates zonder dat dit direct grote gevolgen heeft voor het functioneren van je website. Kortom, je blijft altijd goed bereikbaar voor je bezoeker.

In tegenstelling tot WordPress kan Drupal bij hoge bezoekersaantallen meer resources gebruiken van een server. Dit betekent dat als er per ongeluk een link van jouw website op – zeg – Nu.nl terecht komt en half Nederland je website bezoekt, de site er niet direct uitvliegt. Anders gezegd: Drupal is ontwikkeld voor gebruikers met een wat grotere doelgroep.

Heb je een WordPress website en spreken bovenstaande punten je wel aan? Een website overzetten van WordPress naar Drupal (migratie) is in de meeste gevallen geen enkel probleem en prima uit te voeren. Het is dus helemaal geen slecht idee om eerst in WordPress te beginnen en later – mocht het nodig of gewenst zijn – over te stappen op Drupal.

De nadelen van Drupal

Voor zover we kunnen spreken van een nadeel; Drupal heeft geen ‘vast front-end stramien’. Hierdoor worden er bijna geen ’themes’ aangeboden, zoals wél bij WordPress het geval is. Dit betekent dat er een specifieke vormgeving ontwikkeld moeten worden en omgezet moet worden naar HTML. Dat heeft uiteraard invloed op tijd en kosten maar het biedt je wel die gewenste unieke look en feel.

In tegenstelling tot WordPress vraagt Drupal om specifiekere IT-kennis en ook het gebruiken leer je niet in een dagje. Je leert er mee werken is onze ervaring, maar Drupal is relatief complex.

In Nederland vormen Drupal ontwikkelaars en gebruikers een kleinere, maar wel groeiende community. Documentatie is er echter maar weinig  beschikbaar in het Nederlands. Boeken zijn er alleen in het Engels, maar dan is er ook wel een ruim aanbod van titels.

Lees ook:  De zoektocht naar een Content Management Systeem: WordPress

Wanneer kies je voor Drupal

Wie specifieke eisen heeft en niet zit te wachten op een standaard website heeft Drupal op zijn short-list staan. Na het – in vogelvlucht – opsommen van enkele voor- en nadelen kun je misschien zelf al wel antwoord geven op de volgende vraag: is dit hét CMS voor jou? Bij het maken van een uiteindelijke keuze hanteert Factor Tachtig slechts één grondregel. Laat de keuze voor een CMS nooit het uitgangspunt zijn bij de ontwikkeling van een nieuwe website! Wij denken graag met je mee.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu