Kies je als bedrijf voor het ontwikkelen van meerdere merken of vallen al jouw activiteiten onder één brand? Is jouw organisatie veelzijdig en wil je dat benadrukken, of staat uniformiteit voorop? Een eenduidig antwoord is er niet, iedere casus is natuurlijk anders. Wel zijn er richtlijnen, die je kunnen helpen te bepalen welke strategie bij je past.

Brandingstrategie – ga jij voor mono of multi?

afbeelding

Afhankelijk van je doelgroep, productlijn(en) en bedrijfsstrategie kun je kiezen voor één van de onderstaande branding strategieën of stijlen van architectuur. Daarbij is het belangrijk om een goede afweging te maken die langere tijd mee kan. Een merk bouw je nu eenmaal niet voor een jaartje, dat is een duurzame activiteit waarin je veel tijd en aandacht stopt. En wij helpen je graag met het maken van de beste keuze!

Merkarchitectuur

Er zijn diverse stijlen van merkarchitectuur. Hoofdzakelijk zien we de vijf onderstaande conceptvormen. In een business to business (b2b) omgeving is de alles-in-één merkstrategie het meest voorkomend. Vaak bestaan daarbinnen wel diverse productnamen.

Uiteraard zijn er naast deze vijf strategieën allerlei uitzonderingen en tussenvormen mogelijk, afgestemd op elke unieke casus.

1. Alles in één

Monolitisch merk

De organisatie heeft één naam en één identiteit voor alle producten en/of diensten. De uniformiteit in alle uitingen en de visuele uitstraling is hoog. In het vakgebied noemen we dat ook wel eens een ‘Monolitisch Merk’.

Een groot voordeel van deze keuze: je hoeft maar één merk te bouwen en te laden, wat scheelt in kosten. Een nadeel? Als er reputatieschade ontstaat, heeft dit een grotere impact.

Voorbeelden: ASML / Hema / Apple

2. Labels

endorsed branding

De organisatie heeft meerdere activiteiten die onder verschillende namen op de markt opereren. De naam van de organisatie en de merknaam zijn duidelijk aanwezig op de producten/diensten.

De verschillende labels hebben een duidelijke onderlinge relatie en een link met de moederorganisatie. Binnen het label is enige ruimte voor eigen identiteit. Deze vorm wordt ook wel ‘endorsed brandig’ genoemd, in dit geval in full version.

Voorbeelden hier van zijn: Albert Heijn / Virgin / Sony

3. Sponsor

endorsed branding - light

De organisatie heeft meerdere activiteiten die onder verschillende namen op de markt opereren. De activiteiten hebben een onderlinge relatie en er is een link met de moederorganisatie. Daarnaast is er veel ruimte voor de eigen identiteit. Dit wordt ook ‘endorsed branding’ genoemd, maar dan de light version.

Denk aan voorbeelden als: ASR / 3M

4. Afzender

House of Brands

De organisatie heeft meerdere activiteiten die onder verschillende namen op de markt opereren. De activiteiten hebben onderling geen relatie en er is geen link met de moederorganisatie. Ze communiceren los van dit moedermerk en hebben een sterke, eigen merkpersoonlijkheid. Deze vorm staat ook wel bekend als het ‘House of Brands’.

Denk aan voorbeelden als: Unilever / P&G

5. Co-branding

Co-branding

Oftewel multi-branded. Een samenwerking of combinatie van twee of meerdere gelijkwaardige hoofdmerken, met een eigen visuele uitstraling en marktbenadering. Het kan gaan om gelijkwaardige merken van hetzelfde afzendermerk of om een co-branding tussen twee verschillende afzenders. Deze samenwerkingen ontstaan vanuit innovatie of vanuit de wens om een gezamenlijk markt te bedienen.

Denk aan voorbeelden als: Senseo (Douwe Egberts + Philips) / Ikea x Sonos

Combinaties

Uiteraard zijn er ook diverse combinaties mogelijk in het voeren van een merkarchitectuur. Denk maar eens aan Coca Cola die als heel sterk solomerk, daarnaast een merk als Fanta heeft.

Kies je merkarchitectuur

Welk vorm past bij jouw brandingstrategie?
Die wil ik!

First things first

Voordat je een keuze maakt, moet je eerst vaststellen wat precies je ambitie is. Daarna breng je de drijfveren van je organisatie in kaart. En dan? Vanuit je eigen merkidentiteit en je toekomstplannen, denk je na over een passende merkarchitectuur. Iemand nodig om mee te sparren? Wij helpen je graag!

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Jeroen

    Menu