Van (bijna) over-de-top-uitgebreid tot super-simpel. We hebben op het gebied van Content Management System (CMS) – waarmee de gebruiker de inhoud van zijn of haar website eenvoudig kan aanmaken, wijzigen of verwijderen – het nodige voorbij zien komen. Diverse systemen, diverse klanten, ieder met een specifieke wens of eis. Wij zijn van mening dat de techniek ondersteunend moet zijn aan jouw ambities en niet andersom!

De zoektocht naar een Content Management Systeem: Joomla!

De zoektocht naar een Content Management Systeem: Joomla!
afbeelding

Wil jij echter vooraf inzicht krijgen in bepaalde CMS-en? Periodiek lichten wij op onze blog – in hoofdlijnen – een nader bekeken systeem uit. Bekijken we de voor- en nadelen van open- en closed-source. Nu aan bod: Joomla!

Joomla! in top-3

Een leuk weetje: de naam ‘Joomla’ is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord ‘jumla’ dat ‘alles samen’ of ‘als één geheel’ betekent.

Joomla! staat, samen met WordPress en Drupal, in de top-3 van meest gangbare open source Content Management Systemen wereldwijd. Websites van onder andere NS Hispeed, Veronica Magazine, Octrooicentrum Nederland, Porsche Brazil, Mysteryland en Mitsubishi motors draaien op Joomla!.

Open Source en PHP-gebaseerd

Joomla! is een open source content management systeem en is vrijgegeven onder de GNU General Public Licence. Met andere woorden: Joomla! is ‘vrij’ (en kort door de bocht: ‘gratis’) te gebruiken. Joomla! is geschreven in PHP en werkt (sinds versie 2.5) met een MySQL of MS SQL-database. Enkele functies die Joomla! ondersteund zijn het cachen van pagina’s, RSS-feeds, printversies van pagina’s, nieuwsflitsen, blogs, fora, opiniepeilingen, kalender, zoeken en taalinternationalisatie.

De belangrijkste voordelen van Joomla!

Het Joomla!-pakket bestaat uit verschillende onderdelen, die vaak modulair zijn gebouwd. Dit maakt uitbreiding (extensions) relatief makkelijk als je eenmaal door hebt hoe een en ander in elkaar steekt. Joomla! heeft een grote community van ontwikkelaars: dat biedt een ruime keuze in specialisten en dus onafhankelijkheid voor de (eind)klant. De editor die Joomla! standaard levert, stelt gebruikers in staat om relatief eenvoudig tekst, afbeeldingen en links toe te voegen in een eenvoudige online WYSIWYG tekstverwerker. Diepgaande ervaring in het bouwen van websites is – op basisniveau –  geen múst.

Er is een Joomla werkgroep in het leven geroepen (de JSST) die de veiligheid van het systeem moet garanderen. Deze groep zorgt ervoor dat de Joomla! kern veilig en stabiel is door middel van uitgebreid testen en bijbehorende finetuning.

De nadelen van Joomla!

Joomla! wordt vaak als ‘moeilijk’ ervaren. De leercurve is, voor beginners, vrij steil. De aangewezen persoon die de website dagelijks moet gaan voorzien van content, zal minimaal een dag training nodig hebben om enigszins redelijk met het CMS overweg te kunnen. De webbeheerder zal nog wat langer nodig hebben aan training. Het is wellicht raadzaam om bij bedrijfskritische processen een webbeheerder van buitenaf in handen te nemen. Iemand die weet wat er gedaan moet worden wanneer je online visitekaartje onverhoopt ‘onderuit gaat’.

Joomla! is als CMS niet altijd even flexibel. De doorontwikkeling (van de basisinstallatie) gaat relatief langzaam doordat deze afhankelijk is van een selecte groep programmeurs (in tegen stelling tot een WordPress- of Drupalinstallatie, die het juist moeten hebben van de grote en actieve achterban). Op dit moment is het de vraag of Joomla de snelle ontwikkelingen op het web bij zal kunnen houden.

Wanneer kies je voor Joomla!

Wie optimaal beveiligde datacentra, dagelijkse back-ups van alle data en een helpdesk hoog in het vaandel hebben staan, kiest voor Joomla!. Lay out, zoekmachine vriendelijkheid en gebruikersgemak wegen daarentegen niet op tegen een installatie als WordPress. Na het – in vogelvlucht – opsommen van enkele voor- en nadelen kun je misschien zelf al wel antwoord geven op de volgende vraag: is dit hét CMS voor jou? Bij het maken van een uiteindelijke keuze hanteert Factor Tachtig slechts één grondregel. Laat de keuze voor een CMS nooit het uitgangspunt zijn bij de ontwikkeling van een nieuwe website! Wij denken graag met je mee.

Lees ook:  Design en techniek. Wie doet wat voor je website?

Lees ook waarom je zou moeten kiezen voor WordPress of Drupal!

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu