Of ik een handtekening had gevraagd? Nee… Maar het is juist díe vraag van mijn dochter die me aan het denken zette. Begin deze zomer ontmoette ik ‘Gewoon Thomas’ op het Nationaal Influencer Marketing Event van het NIMA. En eerlijk? Ik had – in tegenstelling tot mijn dochter – nog nooit van hem gehoord. Thomas vertelde dat hij, geïnspireerd door het vlogsucces van zijn vriend Rutger (alias Furtjuh), is gestart met YouTube-filmpjes waarin hij zijn leven als model deelt. Vandaag de dag runnen Thomas (121k volgers) en Rutger (446k volgers) dus eigenlijk een mediabedrijf! Want zoveel volgers? Daar moeten merken iets mee, toch?

Durf jij je merk toe te vertrouwen aan de influencer?

Durf jij je merk toe te vertrouwen aan de influencer?-[tag]
afbeelding

Content publiceren uit naam van je eigen merk – sterk geregisseerd en natuurlijk helemaal ‘on brand’. Zeker in de B2B-wereld hebben advertenties plaatsgemaakt voor contentmarketing. En toch, zouden we niet beter anderen aan het woord kunnen laten? Vrienden? Familie? Of zelfs experts en celebrities? Uit McKinsey onderzoek bleek namelijk dat aanbevelingen via sociale media kunnen leiden tot maar liefst 26% meer aankopen.

We doelen hier op Influencer Marketing. Ook wel ‘Word of Mouth on steroids’. En geloof me, dat gaat verder dan gewoon goede PR. Traditionele media zijn vervangen door sociale kanalen. Journalisten door bloggers en vloggers – onder de noemer ‘content creators’. En het merk? Dat zit niet meer in de ‘driver’s seat’…

Maar hoe ga je aan de slag met Influencer Marketing? En hoe bereik je de grootste impact?

Vind de juiste match

Influencers. Ze lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Genoeg ‘content creators’ die jouw merk willen promoten. Zoals Coca Cola die niemand minder dan Selena Gomez in de arm heeft genomen. Maar naast deze celebrities zijn er nog twee niveaus van influencers te onderscheiden; de macro- en de micro influencers.

Humberto Tan die zich als semi-professionele fotograaf verbonden heeft aan het merk Canon? Dat is een goed voorbeeld van een macro influencer: een bekend persoon of een vlogger met veel volgers, die een duidelijke expertise of interesse heeft.

In de B2B-wereld is echter de micro influencer vaak het meest interessant. Een expert die veel autoriteit heeft bij een specifieke doelgroep. Denk ook aan ‘super users’ of fans van je merk, die erg actief zijn op sociale media. Deze influencers hebben vaak minder bereik, maar creëren veel meer (zo’n 60%) engagement dan de macro influencers of celebrities.

Om de juiste match te vinden, zul je je allereerst af moeten vragen: wie is je doelgroep? Uiteraard zijn zij namelijk degenen die zich aangesproken voelen door de influencer met wie je in zee gaat. Maar ook de geloofwaardigheid bij de doelgroep is cruciaal. In de zoektocht naar de juiste match loont het daarom om de doelgroep zo specifiek mogelijk in kaart te brengen.

Wellicht een open deur, maar check vooral ook of de merkwaarden van de influencer overeenkomen met die van jouw merk. Immers, het liefst werk je toch met een influencer die al een passie heeft voor je merk. Op die manier kun je van een influencer een echte ‘brand ambassador’ maken. Helemaal als je iemand voor langere termijn aan je merk verbindt. Hoe je als B2B’er start met influencer marketing staat verder beschreven in dit blog.

Kader goed af

Stel jezelf vervolgens vooral ook de vraag: wat wil ik bereiken met de inzet van influencers? Gewoon beginnen zonder heldere contentstrategie is namelijk een absolute ‘no go’. Weet waar je voor staat. Weet wie je voor ogen hebt. Weet wat je wilt bereiken. Je doelen formuleer je vervolgens zo helder en specifiek mogelijk. Alleen als je je contentstrategie helemaal op orde hebt, zal je er vast en zeker in slagen om Influencer Marketing te integreren in deze strategie.

Laat het los

En nu komt het moeilijkste stuk: laat het los. De influencers die jij aan je merk verbonden hebt, zijn goed in het creëren van content die aanslaat bij hun (en dus ook jouw) doelgroep. Laat de content creator dus doen waar hij/zij goed in is en vertrouw op hun creativiteit. Niet ‘on brand’? Dat kan kloppen, maar je komt als merk dan ook in het ecosysteem van de influencer terecht en niet andersom. Een wezenlijk verschil met traditioneel adverteren en nóg een argument om goed te kijken naar de juiste ‘match’.

Lees ook:  Branding van binnenuit met een merkkompas

Ben transparant

Je doelgroep wil vooral vermaakt worden en zit niet te wachten op advertenties. Maar hoe zorg je ervoor dat een influencercampagne niet als irritant of spam wordt gezien? Naast bovengenoemde tips – goede content en authenticiteit – is transparantie belangrijk. Ben open over wat gesponsord is, door aan een social mediapost bijvoorbeeld #ad of #spon toe te voegen. Als het goed is, zal de influencer waar je mee werkt dit zeker ook belangrijk vinden.

Ik ben benieuwd of jij de ‘driver’s seat’ nu durft te verruilen voor de bijrijdersstoel. Ik hoop in ieder geval dat ik je heb geprikkeld om na te denken over de vraag: wat kunnen influencers voor mijn merk betekenen? De B2B-merken niet uitgezonderd! In ons kantoor te Liempde hebben we in ieder geval de ruimte om samen verder te brainstormen over die vraag…

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Marijke

    Menu