De Lichtstad zet zichzelf op de kaart met evenementen als STRP Festival, Glow en de Dutch Design Week. Events waar ik, als inwoner van Eindhoven, trots op ben!

“Technologie, design, kunst en licht. Een mooie mix in Eindhoven!”

“Technologie
afbeelding

STRP Festival – out of the ordinary

STRP Festival. Kort gezegd; een boeiend Feestje. Met een hoofdletter F! STRP is één van de grootste kunst-, muziek- en technologiefestivals in Europa. Wat hier te zien is, roept vaak verbazing bij mij op. Ik vind het keer op keer mind-blowing hoe kunstenaars ‘buitengewone’ schoonheid in ‘alledaagse’ dingen weten te pakken. Een bijzonder voorbeeld is ‘Shrink’ van Lawrence Malstaf. Deze kunstenaar laat mensen – met zuurstoftoevoer naar neus en mond – plaats nemen tussen twee grote stukken transparant plastic. Met behulp van een apparaat zuigt hij daar vervolgens alle lucht uit. Denk aan het vacuüm-verpakte vlees in de supermarkt, maar dan levensgroot én met levend vlees. Deze ‘experimentele vacuümkunst’, hoe weird ook, is haast sereen.

Het spannende aan STRP is dat je als bezoeker zelf onderdeel van de expositie kunt uitmaken. Kunst die niet perse praktisch toepasbaar is, maar altijd ‘out of the ordinary’.

evenementen-in-eindhoven

Dutch Design Week – net buiten óf net binnen the box?

Een ‘praktischer’ ingestoken evenement is de Dutch Design Week (DDW). Gedurende één week maak je kennis met trends, innovatieve ideeën en jong talent. Dit event is geënt op de consument – en bijbehorende producten – en daardoor goed te vertalen naar het dagelijkse leven. De designers die deelnemen aan de DDW denken veelal vanuit een probleem of vraagstuk en tonen de daaruit voortgekomen oplossing. Net buiten óf nog net binnen ‘the box’. Drie jaar geleden heb ik hier ‘The Raindrop’ – het moderne antwoord op een waterton – voor het eerst gezien. Inmiddels hangt deze aan mijn gevel.

DDW zorgt ieder jaar voor de nodige professionele inspiratie. Een bezoek is voor ons dan ook een must. Door de vele locaties is het daarbij ieder jaar weer een uitdaging om erachter te komen waar de échte trendzetters zijn neergestreken.  Persoonlijk zou ik de komende edities graag een grotere invloed van virtueel design zien, als gezond tegenwicht op de offline ontwerpen.

Glow Festival – past als een handschoen

Glow past bij lichtstad Eindhoven. De naam zegt het al; dit evenement laat zien wat je allemaal kunt doen met licht. Wandel langs prachtige en verbazingwekkende lichtkunst, met het centrum van Eindhoven als decor en podium. Glow maakt diverse plekken in de stad tijdelijk mooier. De omgeving helpt mee bij het creëren van een visueel spektakel. Met name de huilende treurwilgen van een paar jaar geleden vind ik een goed voorbeeld. Grote tranen op takken geprojecteerd, met op de achtergrond snikkende geluiden: bizar!

STRP, DDW en Glow. Tijdens al deze evenementen hangt er een zeer fijne sfeer in de stad. De stad heeft natuurlijk (nog) meer te bieden dan technologie, design, kunst en licht, maar voor mij zijn het deze aspecten waarmee de stad zich onderscheidt en zijn identiteit creëert.

STRP Festival – houdt de data in de gaten op www.strp.nl
Dutch Design Week – houdt de data in de gaten op: www.ddw.nl
Glow Festival – houdt de data in de gaten op: www.gloweindhoven.nl

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Jeroen

    Menu