Een tutorial schrijven kan iedereen. Er zijn al superveel tutorials te vinden op het internet. Maar hoe laat je jouw eigen tutorial eruit springen? En wat zijn dé belangrijkste punten die erin moeten staan? Bereid je maar voor, want hier komen ze!

Hoe uh… schrijf je een tutorial?

Hoe schrijf je een tutorial
afbeelding

Je hebt een technische oplossing ontdekt waar veel mensen baat bij hebben of je hebt bepaalde kennis over een tech-onderwerp die je graag wil delen. No problemo voor een expert als jij, toch? Je zit klaar voor je laptop om een mooi tutorialblog te schrijven. Maar, je hebt geen idee hoe je het moet aanpakken. Geen zorgen. In deze tutorial laat ik zien hoe je een blog leesbaar en duidelijk maakt. Dus: hoe schrijf je een tutorial? Stap 1: maak je borst maar nat. Stap 2: zorg voor goede koffie. Stap 3: zet je telefoon op stil. Stap 4: samen duiken we in de wereld van tutorials!

Benodigdheden voor een tutorial:

  • Kennis, doelgroep en woordgebruik;
  • Interacties zijn een must;
  • Een passende vorm;
  • Wit en scanbaar;
  • Het belangrijkste: de titel!

Stap 1:

Zit je klaar? Je moet eerst weten waar je tutorial over gaat. Heb je alle kennis van een onderwerp zo in je hoofd? Moet je nog research doen? Steek ruim de tijd in het uitpluizen van je onderwerp zodat je alle fijne kneepjes van het vak kunt overdragen aan je lezers.

tutorialblog 1

Stap 2:

Het is ook belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Zijn dat techneuten of bouwvakkers? Het is van belang om rekening te houden met bepaalde woordkeuzes. Daarom: pas op met vaktaal. Is het voor collega’s in je vakgebied? Tuurlijk, gooi die professionele termen er maar in!

tutorialblog 3

Stap 3:

De lezer moet uit de titel kunnen halen waar je tutorial over gaat. Misschien is het je al opgevallen dat veel tutorialblogs beginnen met: “How to…”. Tutorial betekent letterlijk handleiding. Op het internet zijn enorm veel tutorials aanwezig over vele onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan kookrecepten, DIY-projecten, en make-uplooks. Kijk dus goed wat past bij jouw onderwerp en val op, want een goede titel spat van je scherm! Speel eens met taal, bijvoorbeeld met: “Een google plug-in creëren in 8 stappen”. Bijkomend voordeel? Je keywords staan vooraan in de titel en dat levert extra veel SEO-punten op. 😉

tutorialblog 3

Stap 4:

Afbeeldingen, afbeeldingen en nog eens afbeeldingen. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Het is niet alleen duidelijk, het zorgt ook voor leesplezier! Wat je ook weleens ziet is een combinatie van tekst, afbeelding en video. Een video in een tutorial is waardevoller dan je denkt, want zo heb je ook de mogelijkheid dat je blog wordt gevonden via YouTube. En als het een heel complex onderwerp is of je wil laten zien hoe je bijvoorbeeld iets monteert, dan is een video megahandig om te laten zien wat je bedoelt.

tutorialblog 3

Stap 5:

Lijstjes of opsommingen zijn niet te missen in je tutorial. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat je teksten voldoende witruimte bevatten. Bulletpoints, cijfers, stappen en witruimtes maken je tutorial overzichtelijk, duidelijk en scanbaar. 

rutorialblog 3

Stap 6:

Zorg voor interactie! Lezers hebben na afloop vragen. Beantwoord hun vragen zorgvuldig en op tijd. Zo bouw je relaties met je lezers op.

tutorialblog 3

Vele voordelen van een Miauw-torial!

Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een tutorial, is het tijd om het eens te hebben over de voordelen. Waarom maken we tutorials? Is het nog van deze tijd? Wij vinden van wel! Het is prettig leesbaar, het laat zien dat je aan je doelgroep denkt en het laat zien dat je verstand hebt van een onderwerp.

Extra voordeel? Door tutorials gaat je bezoekrating omhoog. Er zijn altijd wel mensen die zoeken naar oplossingen of iets willen leren. Handig voor de SEO! Je wordt gezien als een expert over je gekozen onderwerp. Vergeet niet dat een tutorial zelfs een opdracht kan opleveren. Mensen besteden graag dingen uit om tijd te besparen. En zeker met jouw expertise zijn ze altijd aan het juiste adres.

Lees ook:  Essentials van een merkmaker in opleiding

tutorialblog 3

Wat mag een tutorial volgens jou echt niet missen? Bel ons! Je bent ook van harte welkom om samen met ons te gaan sparren over dit onderwerp. Dat kan tijdens een wandeling of op bezoek op ons kantoor. Wij helpen je graag verder!

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu