Soms ontmoet je van die mensen die je meteen raken. Dan heb ik het niet over liefde op het eerste gezicht, maar over een spreker met zo’n aanstekelijk verhaal, dat je minimaal drie weken enthousiast blijft. Andrew Davis is zo’n persoon die bij mij de juiste snaar raakte. Tijdens het jaarlijkse congres Contentmarketing & Webredactie onthulde hij hoe je jouw video omtovert tot dynamiet. Want we hebben allemaal wel van die video’s gemaakt waarbij je doelgroep al na 10 seconden afhaakt. Zonde van je tijd, energie en geld. Maar hoe doe je dat nou? Zo’n toffe video creëren waardoor mensen alleen maar méér willen zien? Ik geef je de 4 tips van Andrew Davis. Laat die bioscoopwaardige video’s maar komen!

Hoe je jouw video omtovert tot dynamiet: de video die iedereen wil zien en delen

Hoe je jouw video omtovert tot dynamiet: de video die iedereen wil zien en delen-[tag]
afbeelding

1. Stop met de schuld bij je kijker neer te leggen

“Stop blaming the consumer for having the attention span of a goldfish”. Met deze zin opende Andrew zijn keynote. Daarmee was de toon meteen gezet. Want we doen het allemaal: video’s niet langer dan 2 minuten maken, omdat onze kijkers zogenaamd geen tijd hebben. Bullshit! Excuse me for my language. De reden waarom mensen afhaken is omdat onze video’s gewoon slecht zijn. Hard om te horen, maar oh zo waar. Na deze talk weet ik écht wel beter. Want ook al hebben we soms 10 miljoen views, als onze kijkers afhaken na 10 seconden – en dus nog niet bij je call to action terecht zijn gekomen – is je video simpelweg niet goed. Je hebt je doel gemist. Het is hetzelfde als een briljant blog schrijven dat door de verkeerde doelgroep gelezen wordt.

Andrew’s tip? Houd je kijker geïnteresseerd! Hoe? Door spanning op te bouwen. Door continu vragen in zijn hoofd te creëren. Nogmaals: hoe? Dan zal je mijn blog verder moeten lezen… #seewhatIdidthere

2. Direct de clou al weggeven

De clou te snel weggeven: ook dat is iets wat we vaak in onze video’s doen. Wanneer je bij een herenigingsvideo in de titel al zet ‘moeder en dochter herenigd’, denk je niet gauw “goh, wat zal er in deze video gebeuren?”, lijkt me zo. Ik gok namelijk niet dat we een hereniging tussen vader en zoon te zien krijgen. Maar stel, je klikt toch op de video, omdat je wél zin hebt in een sentimenteel stukje televisie. Wat als je de hereniging al in de eerste 30 seconden ziet en de video 2 minuten duurt? Ga je dan die gehele video afkijken? Juist! Niet dus. Je kwam voor de hereniging, dus waarom interesseert die overige anderhalve minuut je nog? You came, you saw, you conquered.

3. Roep vragen op, creëer spanning: chasing the answers

“Succes is 100% door de video heenkomen zonder in slaap te vallen of weg te klikken”, vertelde Andrew me. Je vraagt je nog steeds af hoe je dat doet, hè? In welke alinea ik eindelijk het antwoord ga geven op de vraag hoe je jouw video tot dynamiet omtovert. Sorry to say this, maar je moet nog heel even op dat antwoord wachten. Daarmee komen we meteen bij Andrew’s derde tip: laat je kijkers op de antwoorden najagen. Zorg dat je zoveel vragen in hun hoofd oproept, dat ze zich blijven afvragen: “Hoe dan? Wanneer? Wat? Wie? AAAAHHH, the suspense is killing me!” Wanneer je kijkers zeggen “je video is te lang”, betekent het dat ze geen vragen meer hebben. And that’s not good!

Een geweldige video zorgt ervoor dat je bezoekers blijven wachten tot ze het antwoord hebben. En dan maakt het dus niet uit of deze video 2 of 40 minuten duurt. En ook niet of het om een ‘makkelijk verkoopbaar product’ gaat, waardoor een video wellicht sneller tot stand komt. Of het nu gaat om een haarlak of een (technische) dienst, B2C of B2B, deze tips gelden voor álle video’s!

4. Laat je kijkers iets zien wat ze écht willen. Bedreig het vervolgens

Andrew liet ons twee video’s zien: een van 9 seconden en een van 40 minuten. Oké, die liet hij uiteraard niet helemaal zien tijdens zijn keynote, maar hij nam ons mee in waarom juist die lange video zo geweldig was.

Video 1: de bedreiging van een watermeloen

Hij begint met een korte video (04:30 min) van ‘The Slo Mo Guys’. Zij zetten allerlei video’s op het internet in – je raadt het al – slow motion. Eén van die video’s is met een watermeloen. Die start met een beeld waarin een watermeloen een veiligheidsbril draagt. Er rijst meteen een vraag op in je hoofd: “Hoezo, wat gaan ze doen?”

Dan zie je het pistool en snap je: ze gaan de veiligheidsbril testen. De tweede vraag die in je hoofd opkomt is: “Houdt die bril het of wordt de watermeloen geraakt?” Wanneer ze het pistool daadwerkelijk op de watermeloen richten, wil je weten: “Wat gaat er gebeuren?” Al drie vragen in nog geen minuut aan beeld en ik ben nog steeds aan het kijken (jij ook?!).

Als vervolgens wordt geprobeerd om de video cooler te maken, door “grover geweld zoals een enorme firecracker te gebruiken”, wil je voor eens en altijd weten: “Wat gebeurt er?” Omdat de watermeloen nu ook oogjes heeft gekregen, zou je er haast medelijden mee krijgen… De moraal van dit verhaal? Je wilt iets heel graag weten: “Overleeft de watermeloen het of niet?”

Lees ook:  Essentials van een merkmaker in opleiding

Video 2: de bedreiging van een watermeloen. Maar dan écht…

In video 2 (van 45 minuten!!) reageren James en Chelsea op die van de Slo Mo Guys. Zij bedreigen ook een watermeloen, maar dan met elastiekjes. Een voor een worden er elastiekjes om de watermeloen gedraaid. En vraag me niet waarom, maar echt: je bent elke seconde en elk elastiekje benieuwd: “Wat gebeurt er met de watermeloen? Gaat hij bij dit elastiekje ontploffen of kunnen er nog een aantal bij?” Gelukkig kunnen wij de video nu doorspoelen, maar deze ‘watermeloen-bedreiging’ vond live plaats. Skippen kon niet, je kon je alleen maar afvragen: “WAT GAAT ER GEBEUREN?!”

De reacties onder de video zijn hilarisch en geven aan dat ik niet de enige ben die vol verwachting meeleeft: “Dit is zo stressvol” en “Veertig minuten geleden al moest ik mijn kinderen van school ophalen. Hopelijk begrijpen ze dat het leven van een watermeloen even belangrijker is”.

Als kijker ga je bijna dood van spanning, leef je helemaal mee met de watermeloen, wil je het antwoord zó graag weten en kan je niets anders dan wachten op de uitkomst. En dus… De video afkijken. Eigenlijk kunnen we tip 4 ook wel noemen: creëer emotie, dat leidt tot actie.

En dan het antwoord waar je al die tijd op zit te wachten…

Dus, resumé: wanneer je je focust op de regels van consumeerbare content (bijvoorbeeld altijd een blog van 800 woorden, want langer wordt niet gelezen of altijd een video van maximaal 2 minuten, want langer wordt niet gekeken), dan stop je een firecracker in een watermeloen. Maar richt je je op geweldige content, dan zorg je ervoor dat je telkens weer een elastiekje toevoegt. Oftewel: blijf vragen in het hoofd van je kijker creëren, zorg dat hij echt graag iets wil en dan: bedreig het. Hoe langer je je kijker in spanning laat, in onzekerheid en nervositeit, hoe groter uiteindelijk zijn toewijding tot jouw video is. En hoe groter de blijdschap wanneer hij ein-de-lijk antwoord krijgt op zijn vraag…

Tóch nog een vijfde tip

Dat was het dan: de 4 tips die je video omtoveren tot dynamiet. Normaal krijg je als tekstschrijver altijd mee om geen even aantallen te gebruiken bij een blog met tips, omdat dat blijkbaar minder aantrekkelijk klinkt. Maar goed, ik heb ook net ontdekt dat je je daar niet aan hoeft te houden. Want als je content geweldig is, dan maakt de rest niet meer uit 😉

En vooruit ik geef je tóch nog een vijfde tip: want hoe kan je al deze tips nou toepassen in je eigen video’s? Check goede video’s, rewind ze en speel ze opnieuw af. Waar zitten de vragen? Hoe worden die opgeroepen? Watch and learn! En om je nog meer inspiratie te geven, hier nog een paar van die geweldige video’s:

BMW – The Hire: Wij zijn al jaren fan van BMW’s commercial ‘The Hire’, waar we eerder al een blog over schreven. Een korte film met acteur Clive Owen. Waarom deze video geweldig is, hoeven we niet toe te lichten. Dat merk je vanzelf!

Dove – Average or beautiful?: in deze video moeten vrouwen kiezen door welke deur ze lopen: die van ‘average’ of ‘beautiful’. In het begin rijzen de vragen direct op: “Waar kijken ze naar, wat gebeurt er?” Als je vervolgens bijna álle vrouwen door de deur ‘average’ ziet lopen, snap je niet waarom en hoop je dat er ten minste 1 vrouw is die zichzelf mooi vindt en voor de juiste deur kiest…

https://www.youtube.com/watch?v=7DdM-4siaQw

Christopher Maloney’s X-factor audition: let vooral ook op de ademruimte die de kijker gegeven wordt. In het begin wordt er weinig tot niets gezegd en toch wil je verder kijken. Doordat je Christopher’s spanning voelt wil je weten: “Kan hij zingen of niet?”

Wil je toch graag van onze hulp gebruik maken bij het creëren van een explosive video? Mail ons of kom gezellig langs in Liempde!

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu