Al in 1966 sprak James T. Kirk tegen zijn Enterprise. Michael Knight voerde in 1982 hele gesprekken met zijn flitsende KITT en Theodore Twombly vormde onlangs een onafscheidelijk duo met zijn Samantha.* Praten tegen machines zou inmiddels de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Toch blijkt dat de Voice User Interface (VUI) nog veel aan terrein te winnen heeft. Zeker als je deze afzet tegen de vertrouwde Grafische User Interface.

Praten met je computer: Voice User Interfaces

Praten met je computer: Voice User Interfaces-[tag]
afbeelding

Praat jij al tegen een van je schermen? Zie jij Siri al als je rechterhand? Wat deel je allemaal met Google Voice Search?

Vroege voorspelling

Jakob Nielsen (User Interface expert) geeft in 1986 de volgende uitdaging mee aan een groep computer professionals: “Voorspel de grootste verandering in User Interfaces tot aan het jaar 2000.” Het antwoord: de opkomst van de Voice User Interface. Waarom duurde het vervolgens tot 2011 voordat Apple met Siri op de markt kwam? Op de Nederlandse versie moesten we nóg langer wachten, en anno 2015 kunnen we concluderen dat er nog maar verrassend weinig tegen apparaten wordt gepraat.

Spraak als hulpmiddel

Voice User Interface lijkt maar langzaam aan populariteit te winnen. Terwijl voor specifieke doelgroepen spraakbesturing al lang niet meer weg te denken is. Blinden en slechtzienden, mensen die – om wat voor reden dan ook – niet in staat zijn een muis te bedienen hebben de beschikking over verschillende tools. Tools, die door middel van gesproken commando’s en feedback websites raadplegen. Maar ook magazines en boeken zijn te beluisteren.

Acceptatie (door de massa)

Het luisterboek kent inmiddels wel enige populariteit. Het handsfree bellen in de auto – of het instrueren van Siri – wordt daarentegen maar langzaam geaccepteerd. Pas als er met torenhoge boetes wordt gedreigd, schakelen we over naar een handsfree-kit. Zelfs dan is er nog een (grote) groep automobilisten die de gevolgen riskeert door met de telefoon in de hand te bellen of te app-en. Oude gewoontes blijken hardnekkig.

Ook in de trein valt het op. Iedereen om je heen zit diep in zijn of haar scherm gedoken. Stel je voor dat al deze mensen hun apparaat met spraak zouden bedienen. Het zou een kippenhok worden! Als we bellen in het openbaar al onbeleefd vinden: dit is de overtreffende trap daarvan! Daarbij moet de techniek dan ook wel erg verfijnd zijn. De spraakfunctie moet immers ook binnen zo’n kippenhok nog goed functioneren.

Het privacy vraagteken

Als je je handen en ogen gebruikt blijven je acties op je mobiel, tablet of computer grotendeels privé. Spreek je ze hardop uit, weet iedereen precies wat je bezig houdt. Zijn we wel bereid nóg meer privacy in te leveren? Je telefoon kan met de huidige techniek precies uitspreken wie er belt: je vriend(in), je schoonmoeder of je arts. Heel bewust kiezen we nog steeds voor een traditionele anonieme ringtone. Wie jou belt? Dat gaat een ander niks aan!

De techniek is ver. Maar één ding is zeker: de techniek blijft verder ontwikkelen Moet je nu eerst op een knop drukken om spraakherkenning te activeren, straks gaat dat ook zonder die knop. Dat betekent dat er continu meegeluisterd wordt om tijdig dat ene commando te herkennen. Handig, maar blijft dat wel tussen ons?

Merkwaardige inzet van de Voice User Interface

De besproken hobbels zijn er om te overwinnen. Op het gebied van merkwaardigheid liggen er ook nu al grote kansen. Zie jij het voor je? Lopend door je woning, je apparatuur aansturend met je stem. De geruchten gaan dat de nieuwe Apple TV mogelijk een Siri-achtige spraakbesturing krijgt. Dag afstandbediening! Kies je alternatief voor een Amazon Fire TV, dan kun je nú al – na één druk op die knop – starten met je ‘gesprek’. Weliswaar nog beperkt, maar het is een begin! Om het aanbod compleet te maken is voor de Android liefhebbers Google TV voice search.

Lees ook:  #createthenew me Convention

Zie in onderstaande video hoe blij acteur Gary Busey wordt van Voice Search (Amazon Fire TV):

Wat dacht je van de Amazon Echo, een hub die je draadloos kunt verbinden met Belkin’s WeMo en Philips’ Hue. Wat is er nu mooier dan dat je met je stem je verlichting kunt bedienen?

Waarom ‘een webshop’ als Amazon nu met een dergelijke Echo op de markt komt? Gemak dient de mens! Dat weet ook Amazon. Stel je voor, je bent thuis de ramen aan het wassen. Je bedenkt je plots dat je nog een cadeau moet kopen. Helemaal vergeten! Bestel je cadeau gewoon door middel van je stem! Ergens in je kamer staat een hub die je  de opdracht kan geven om dát ene boek te bestellen en te laten bezorgen (zonder een druk op een knop). Helemaal hands-free én tijdens je dagelijkse klussen!

https://www.youtube.com/watch?t=106&v=FQn6aFQwBQU

Mooi, maar hoe kun je als merk de mensen bereiken als je niet binnenshuis opereert? Hoe kan bijvoorbeeld een bedrijf als NS haar voordeel halen uit deze ontwikkeling? Is het voor een dergelijk merk überhaupt de moeite waard om hier al rekening mee te houden? Ja!
Stel je zit op de fiets. Wind tegen. Je dreigt je trein te missen… Maak je nog een kans je aansluiting te halen? Je legt de vraag voor aan je telefoon en hoort netjes via een oortje wat je opties zijn. Wellicht nog geen functionaliteit die je vandaag of morgen terug zult zien, maar voor de NS wellicht interessant om over na te denken. Content zal straks ook VUI ready aangeboden gaan worden.

Dichter bij nu praten honderdduizend klanten al tegen de bankapp van ING. Tijdens Mobile Convention Amsterdam 2015 kondigde de bank aan nog meer met spraak te gaan doen.
Domino’s Pizza laat op haar beurt haar klanten in de mobile app al spelen met VUI.

https://www.youtube.com/watch?v=E2SOPEvx2SU

Het bestelproces werkt nog steeds in combinatie met scherm en touch, maar het vormt een leuk en slim begin!

Gemak dient de mens

Voice User Interface maakt nu al het grote verschil voor mensen met een beperking. Typen, aanklikken: al deze acties worden vervangen door spraak. Het resultaat zie je veelal nog terug op een scherm. VUI als ondersteunde interface van de grafische user interface. Merken experimenteren mondjesmaat met de mogelijkheden die VUI hen biedt. De Voice User Interface zal naar verwachting voor de grote massa – langzaamaan – zijn meerwaarde gaan bewijzen, al zullen daarvoor nog wel wat obstakels overwonnen moeten worden.

VUI dus. What’s next? Ultiem is wat ons betreft NOI: No User Interface! Hoe ga jij een spraakgestuurde interface zinvol inzetten voor jouw merk? Of ben je misschien al volledig VUI-ready? We horen graag jouw verhaal!

Merkwaardige gedachten

Hoe vreemd – of juist natuurlijk – vindt jij het om tegen je computer te praten? Voor, tijdens én na ons werk passeren dit soort vraagstukken regelmatig de revue.

* Benieuwd naar de bovengenoemde series en films?
James T. Kirk kennen we van de bekende films en series van “Star Trek”.
Michael Knight schittert in de serie “Knight Rider”.
Theodore Twombly en Samantha bouwen een speciale band op in de film “Her”.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Rutger

    Menu