Blog

Factor Tachtig heeft de nodige inspiratie opgedaan bij de derde editie van TEDxBrainport op 4 juni 2013 in het Evoluon Eindhoven. TEDx biedt een podium én publiek aan sprekers en studenten die hun oplossingen en ideeën over enkele van de grootste problemen ter wereld presenteren.

TEDxBrainport: Making the Future

TEDxBrainport: Making the Future|TEDxBrainport: Making the Future 1
afbeelding

TEDxBrainport stond dit jaar in het teken van People, Planet, Purpose. De sprekers probeerden de vraag ‘hoe creëren we een wereld waarin we ons als individu of als organisatie optimaal kunnen ontplooien zonder de rekening hiervoor bij de volgende generaties te leggen?’ te beantwoorden.

Future engineer is a women!

Esther Mollema (Thought Leader High Performance Organizations) sprak over het selectieproces bij het kiezen van de juiste mensen voor een organisatie. Haar standpunt: mensen met dezelfde achtergrond, ideeën en denkwijze zoeken elkaar op en daardoor ontbreekt de juiste dialoog binnen organisaties. Bekijk de video!

Youth inspiring youth

Ron Visser (student of Mechatronic Engineering at Fontys University of Applied Sciences) is van mening dat té weinig kinderen op jonge leeftijd worden geïnspireerd om de technologie in te gaan. Ouders zijn volgens hem de beste ‘motivators’ die je kunt hebben. Maar waarom moedigen zij hun kinderen niet even enthousiast aan tijdens het maken van wiskundehuiswerk als aan de zijlijn van een potje voetbal bij de jeugdclub?

Without passion, NO sustainability

De humorvolle en kritische bijdrage van Leen Zevenbergen (ondernemer) werd door het publiek enorm gewaardeerd. Hij sprak over het betekenisloze bestaan van werken met een ouderwetse prikklok (the prick clock: a clock for pricks :-), zijn eigen liftkantoor (briljant!) en stemmetjes in het hoofd (welk stemmetje? Dat stemmetje dus.). Zijn boodschap: ‘Go and inspire yourself’ is aangekomen!

‘Privatise profits, socialize costs’

Wouter van Dieren (Club van Rome) zwemt tegen de stroom in. Een ‘pijnlijke waarheid’ waarvoor hij zijn publiek bij voorbaat al voor heeft gewaarschuwd. “Voor wie dit deprimerende verhaal niet aan kan: de helpdesk is geopenend.” Aldus Van Dieren.

De jonge garde….

Pieter Jan Pieters sprak enthousiast over ‘soundmachines’ die noten leren overbodig maken tijdens zijn talk ‘Sound on intuition’: Read my body language! Ook de Braziliaanse student JP Cardoso weet het publiek goed te bespelen. Hij benadrukt in zijn presentatie ‘Working together to make things happen’ het belang van mensen om je heen met een gedeelde passie. Daarnaast hebben wij – bij Factor Tachtig – respect voor lefgozers (en studenten) Ruud Blom en Glenn van Zutphen. Zij buigen zich al op 20-jarige leeftijd over de kwaliteit van het leven van premature baby’s in hun TEDtalk ‘Supporting Premature Life’. Kijken dus!

En dan nog iets….

Maarten Steinbuch mét assistent-robot (Caring cars and curing robots), Marieke Hart (The Power of Sharing), Lex Hoefsloot en Roy Cobbenhagen (Don’t worry, keep driving!), Guido Ooms en Karin van Lieshout (Taking chances), Ruud Veltenaar (The purpose of the future) en Herman Toch (Transform or Die!) hebben allen een fantastische boodschap in onze hoofden geïmplementeerd (zonder technologie, gewoon mouth-to-mouth).

Inspirerend? Check. Educatief? Check. Interactief? Check. Behoefte aan een 20-minute-break? Check dan een van bovenstaande video’s!

Lees ook:  Interviewen kun je leren, ook als je geen Eva Jinek bent

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu