De informatie van het door ons bezochte Online Video Event 2015 is inmiddels geland en wij zijn overtuigd! We kijken er langer naar. Het maakt de kans op delen tien keer groter. En ook Google is er gevoelig voor: video!

Verslag Online Video Event 2015: Content of the future.

Verslag Online Video Event 2015: Content of the future.-[tag] 4|Verslag Online Video Event 2015: Content of the future.-[tag]|Verslag Online Video Event 2015: Content of the future.-[tag] 1|Verslag Online Video Event 2015: Content of the future.-[tag] 2|Verslag Online Video Event 2015: Content of the future.-[tag] 3
afbeelding

Over minder dan 5 jaar bestaat het dataverkeer voor 80% uit video’s, wordt me ingefluisterd door Loek Wermenbol. Een vast recept voor een succesvolle productie ontbreekt, maar met de nodige inzichten uit de neurologie, praktische tips en heldere voorbeelden keren we gemotiveerd huiswaarts. Wij moeten aan de slag met (nóg meer) video content. En jíj ook. Hier én nu.

#ove15

Een foto die is geplaatst door Rut (@rut_) op

 

Een stukje van de content-puzzel

Contentmissionaris – inclusief BijbelCor Hospes opent het event. Hij waarschuwt ons dat vóór we de camera enthousiast laten draaien, we eerst het script goed door moet nemen. Wat is jouw verhaal? Wat wil je bereiken? En past dat bij je merk én bij je klant? Video is een deel van je content, een stuk van je verhaal. Samen met de andere stukjes content brengt het jouw merk naar de buitenwereld. Laat video altijd een onderdeel van dat geheel zijn. De kunst is om te zien waar video werkelijk het verschil kan maken ten opzichte van andere vormen van contentmarketing én het daar in te zetten. Het is de wisseling van perspectieven die de film spannend maakt!

Neuropsychologische inzichten

Stel jezelf regelmatig de simpele vraag: ‘Waarom?’, adviseert Walter Limpens ons later op de dag daarover. ‘En nog eens: Waarom? En nog eens…’ Het brengt je snel naar de emotionele kern van je verhaal. Zijn voorbeeld:

#ove15 hoe kom je tot de emotionele kern? @walterlimpsen Een foto die is geplaatst door Rut (@rut_) op

De meest effectieve video creëer je vervolgens door contact mogelijk te maken, doelen bereikbaar en dromen te vervullen. Vanuit je merk. Voor je klant.

#ove15 een effectieve reclame heeft een uniek breinpatroon

Een foto die is geplaatst door Rut (@rut_) op

We duiken niet alleen diep in het verhaal, maar ook diep in het brein met Walter Limpens. Om vervolgens langs de lachende baby’s van Evian te worden geleid:

https://www.youtube.com/watch?v=pfxB5ut-KTs

Miljoenen keren bekeken, maar wat brengt het filmpje te weeg? Limpens verklaart: ‘De lachende baby’s scoren hoog op impact – wat zorgt voor ‘likes’ en ‘shares’ – maar de scores die bepalend zijn voor koopgedrag zijn teleurstellend.’ Het gevolg: een daling van 25% in de omzet.

Je video wordt pas effectief als je de kijker beloont!

  – Walter Limpens

Je video wordt pas effectief als je de kijker beloont. Een positievere emotie. Een beloning. Een oplossing. Maak daarvoor verwachtingen waar. Wek vertrouwen en wakker dat verlangen aan! In het geval van de Evian-baby’s, wordt de kijker niet beloond. De boodschap is niet duidelijk, waarover de kijker – onbewust – gefrustreerd raakt.

  #ove15 @walterlimpens Wat maakt een effectieve viral?   Een foto die is geplaatst door Rut (@rut_) op

Wat is succes?

Succes is een vreemd iets, zo blijkt. Want ook Calvé wordt aangedragen als ‘niet geheel succesvol’ voorbeeld. Hebben zij het als ware kunst verheven om ‘Pietertje’ en de jonge Robin van Persie identificeerbaar te maken voor iedereen? Echt effectief op het gebied van koopgedrag zijn deze video’s in ieder geval niet, blijkt vandaag … Het gevoel ‘er niet bij te horen’ of ‘niet mee te mogen doen’ roepen negatieve emoties op. Emoties die afbreuk doen aan de effectiviteit. Op het gebied van de Gouden Loeki een topper, minder succesvol bij de Effies.

Lees ook:  Inbound marketing uitbesteden: wel of niet doen?

Effectief kan nog steeds leuk zijn!

Een effectieve video. Krijgen we die nog wel deelbaar? Ja!

Leuk. Deelbaar. Én effectief: in twee jaar steeg de omzet van deze blenders met maar liefst 700%.

De grote vraag die je jezelf moet blijven stellen is: ‘Zou jij het met je vrienden delen?’ Opnieuw deelt Limpens informatie verkregen uit neurologisch onderzoek: status, waarde, emotie en verhaal bepalen de deelbaarheid van de content. Past het bij jou als persoon? Helpt het iemand? Kun je er jouw gevoel mee uiten of versterken?

Nog een voorbeeld, wat dacht je van uitdagend? Honda slaat met haar campagne “The Other Side” voor de Honda Civic Type R nu al de weg van interactieve video in … gebruik de ‘R’ op je toetsenbord en stap in de verborgen wereld van de Type R rijder.

honda civic R campagne - the other side

Content of the future

De laatste tip die we in onze zak steken komt van Rob Adams: effectief én deelbaar. Ook de mate van opwinding is daarvoor van belang. Een oplossing zonder pijn, zet niets in beweging. We moeten vernieuwen in plaats van verbeteren. Neem een voorbeeld aan Bart van Olphen. Prikkel. Daag uit. Verbaas.

Moraal van het verhaal: video heeft de toekomst. Ben jij er klaar voor?

PS:
Nog even en deze video’s worden verzameld op een ‘branded hub’. Stop dus met dromen over onvoorspelbare virals. Blijf dicht bij je merk en vergroot daarmee de kans op succes: een reeks video’s, zowel deelbaar als effectief!

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Rutger

    Menu