Video is in opkomst. Sterker nog, video is niet meer weg te denken! Sociale media drijft op bewegend beeld en pakkende, humoristische of juist schokkende visuele content verspreidt zich razendsnel. Kortom, genoeg redenen om met video aan de slag te gaan. Maar hoe? Zit je eenmaal klaar, kom je erachter dat er stiekem toch erg veel bij komt kijken… Where to begin?

Vier manieren om video in te zetten voor je bedrijf

afbeelding

Laat die camera en het videoscript nog even op hun plek en start bij het doel. Wát wil je bereiken met jouw video? En wat voor soort video past daarbij? In dit blog toon ik je enkele voorbeelden om je enthousiasme en creativiteit écht aan te wakkeren.

1. Videotestimonial: win vertrouwen

Je hebt vast wel eens gezocht naar een review voordat je een product kocht of je vakantie boekte. Een video leent zich hier bij uitstek voor! In een testimonial delen gebruikers hun ervaringen met een product, dienst of merk. Voelt een geschreven review al betrouwbaar, dan is een persoonlijke toevoeging in de vorm van een video of vlog nóg beter. De vaste klant overtuigt op een persoonlijke manier de toekomstige klant dat hij of zij de juiste keuze maakt. Voor SAP Nederland realiseerde Factor Tachtig videotestimonials over het Mobile Innovation Lab. In deze video’s wordt zowel een inkijk in SAP’s werkwijze gegeven als een reactie op het opgeleverde product. Oftewel, een ‘behind the scenes’-video gecombineerd met een testimonial.

Natuurlijk is het geweldig als enthousiaste klanten in een vlog jouw product of dienst promoten. Maar ook je eigen enthousiasme voor de producten die je verkoopt hoef je niet onder stoelen of banken te steken. Coolblue gaat nét even een stapje verder en biedt hun vloggers kort de tijd om in een elevatorpitch te benadrukken waarom juist dat ene product zo geweldig is.

2. Inside information video: zet je merk in beeld

Wie zijn de bedenkers van je product? De gezichten achter jouw merk? Wat is de motivatie van de oprichters? Deze informatie is cruciaal voor klanten, nieuwe werknemers of potentiële opdrachtgevers. Met de juiste videocontent geef je een gezicht aan je merk. Onderstaande kort maar krachtige video van Orange Belgium leent zich voor meerdere doelen. Deze #JumpForward video geldt als inspiratie voor andere ondernemers, en werkt tegelijkertijd als reclame voor zowel Orange als het bedrijf van Bob en Eline, Odette Lunettes.

https://www.youtube.com/watch?v=-Fnbg6VTt04

In bovenstaand voorbeeld wordt overtuigend weergegeven hoe effectief een korte video is voor het snel overbrengen van informatie en neerzetten van een gevoel of sfeer. Maar het kan zelfs nog korter!

https://www.youtube.com/watch?v=ypAqTFM5TlE

3. Verhuisvideo: deel dat bijzondere moment

Een jubileum, een award, een evenement: momenten die bij uitstek de moeite waard zijn om vast te leggen. Voor Factor Tachtig was de verhuizing in 2018 zo’n moment. Om de buitenwereld te laten weten dat wij ons in Eindhoven vestigden, gingen we onder meer aan de slag met een timelapse-video:

Gedurende de verhuizing plaatsten we naast een aantal blogs in totaal vier video’s. Ieder met een eigen opzet en ondersteund door tekst. Maar er zijn meer manieren om een gebeurtenis als deze aan te pakken. Zo produceerde vlogger Dylan Haegens een reeks video’s voor zijn ‘verhuisserie’:

4. Vacaturevideo: help je nieuwe collega over de streep

Op zoek naar nieuwe collega’s? Bovengenoemde video’s schetsen al een aardig beeld van jouw bedrijf, je producten, je manier van werken en de mensen achter de schermen. Specifiek op de arbeidsmarkt gerichte video’s gaan daarbij nóg verder de diepte in. Houd daarbij in het achterhoofd wat je zelf wilt weten wanneer je solliciteert: wie je directe collega’s zijn bijvoorbeeld. Daarnaast denk je na over hoe breed je een vacaturevideo inzet. Gebruik je hem voor één specifieke vacature, een hele afdeling of een heel bedrijf? De politie in Nieuw-Zeeland pakte het groots aan:

Een van mijn favorieten: het Ministerie van Defensie werft collega’s met behulp van een serie pakkende video’s. ‘Learn to lead’ laat jongeren kennismaken met wat er komt kijken bij (de weg naar) de rol van officier. Deze reeks video’s in documentaire-stijl geeft een uitgebreid en persoonlijk beeld van de uitdagingen en verantwoordelijkheden waar officiersstudenten mee te maken krijgen.

Lees ook:  Hoe je jouw video omtovert tot dynamiet: de video die iedereen wil zien en delen

3, 2, 1: actie!

Spontaan een doeltreffende video bedenken die bij je bedrijf past blijft moeilijk. Hopelijk helpen deze voorbeelden je op weg. Ik ben benieuwd; wat voor soort video springt er voor jou uit?

Alvast een tip; kies een hoofdrolspeler die zich comfortabel voelt voor de lens. Dat werkt het makkelijkst én kijkt het fijnst. Daarnaast is voorbereiding aan de hand van een script en storyboard het halve werk.

Hulp nodig bij het vertellen van een ijzersterk beeldverhaal? Wij helpen je uiteraard graag. 🙂

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu