Start met een videoscript

De video-uitdaging aangaan: start met een videoscript

Categorie: , ,

Geschatte leestijd: 4 min. en 39 sec.

juni 2018 - 

Meteen de camera erbij pakken, dat is misschien iets te enthousiast. Hoe dan wel te beginnen met een video? Schrijf eens een videoscript. In een script bepaal je de richtlijnen voor jouw video. Dit kan zo uitgebreid als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld alleen de meest belangrijke onderdelen op papier te zetten of alles woord voor woord uitschrijven. Wanneer je je script aanvult met een storyboard kun je de video zelfs helemaal uittekenen.

Een videoscript maken met de vijf w’s

Een manier waarop je meer duidelijkheid kunt scheppen over de inhoud van je video is het bepalen van de vijf w’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Gelukt? Dan heb je als het goed is nagedacht over welke personen erin voor moeten komen, welke boodschap zij moeten overbrengen, op welke locatie(s) ze dat doen, wanneer of op welke datum dat praktisch het best uitkomt en waarom je deze video wil maken ofwel: je doel.

Maak geen video’s omdat je video’s wilt maken

Waarom: Het doel van je video

Maak geen video’s omdat je video’s wilt maken. Het is belangrijk dat wanneer je met video aan de slag gaat, dit een duidelijke functie heeft. Een video zonder doel levert waarschijnlijk niet meer op dan teleurstelling. Bedenk eerst wat je wilt bereiken met je video. Wil je nieuwe klanten genereren? Nieuwe collega’s aantrekken? Je websitebezoekers informeren over je werkzaamheden of laten zien een hoe goed je producten of services zijn? Dat kan. Maar bedenk goed dat elk doel een andere insteek vraagt.

Wat: De boodschap van je video

Je boodschap is onlosmakelijk verbonden met je doel. Is de boodschap onjuist ingestoken, dan zul je je doel moeilijk of zelfs helemaal niet bereiken. Probeer deze twee dus als familie te beschouwen. Voorbeeld: je wilt websitebezoekers informeren over de werkzaamheden van je bedrijf. Mogelijk kies je er voor om collega’s aan het woord te laten. In je video vertelt een van je collega’s over de werkzaamheden die hij verricht en de producten die daaruit voort zijn gekomen. Daarnaast benoemt hij voor welke klanten hij welk werk heeft gedaan en hoe de klant daar profijt van heeft gehad. Misschien borduurt je collega hierna voort op de klanttevredenheid die dit heeft gerealiseerd. Allemaal in één verhaal.

Hier komt het belang van het videoscript aan bod. Welke informatie is relevant voor je doel? Dat heb jij vastgelegd in het script. Wellicht is de klanttevredenheid en hoe de klant van het gerealiseerde product heeft geprofiteerd te veel informatie. Het is aan jou als maker om daarin een grens te trekken. Een paar extra takes kunnen dus nooit kwaad. Neem de regie in handen door je collega te complimenteren met het goede verhaal (zo houd je hem enthousiast) en benoem dat het misschien iets korter kan. Herhaal de punten die je graag nog een keer hoort en ga door totdat je het juiste verhaal op beeld hebt.

Probeer inhoudelijke herhaling te voorkomen

Wie: De sprekers in je video

Afhankelijk van het doel bepaal je de belangrijkste gezichten die voorbij komen in je video. Probeer daarbij inhoudelijke herhaling te voorkomen. Twee mensen in dezelfde functie vertellen mogelijk hetzelfde. Kies daarom bewust. Welke informatie is relevant en wie kan daar iets onderscheidends over vertellen? Daarnaast kan het belangrijk zijn om rekening te houden met de variatie in geslacht en de leeftijd van je sprekers. Ook hun articulatie en spreektempo is cruciaal.

Wanneer: De ideale situatie voor je video

Denk bij dit onderdeel van de video aan de dag, het tijdstip of misschien wel de weersomstandigheden. Zo is het voor een paraplubedrijf waarschijnlijk belangrijk dat het regent en voor een parasolbedrijf dat de zon schijnt. In veel andere gevallen hoeft het ‘wanneer’ minder nauwkeurig bepaald te worden.

Waar: Locatie voor je video

Voor de locatie geldt dat deze (het liefst) wat afwisselende achtergronden heeft. Een kantoor met enkel witte muren biedt wat minder kijkplezier dan eentje met wat kleur of een misschien wel typerende stoel. Zorg er wel voor dat de achtergrond niet afleidt van het onderwerp. Daarnaast wil je ietwat diepte in je achtergrond hebben. Zet je sprekers dus niet pal voor een muur tenzij dit bijdraagt aan het verhaal dat je wilt vertellen. 

Maak het compleet met een storyboard 

Vijf w’s compleet? Ga dan aan de slag met een pakkende introductie en afsluiting voor je video. Om visueel nog betere voorbereidingen te treffen kun je je uitgewerkte doelstelling in een storyboard verwerken. Een storyboard is een verzameling uitgetekende shots van de video die je voor ogen hebt. Op zijn best vertelt elk shot een nieuw stuk verhaal. Genoeg afwisseling is dus een vereiste om de aandacht van je kijker vast te houden. Zo kun je in je storyboard bijvoorbeeld weergeven op welke manier je je sprekers in beeld brengt, maar ook van welke tussenshots je gebruikmaakt om het interessant te houden. Filmregisseur Gert de Graaff leerde me dat sprekers alleen interessant zijn om naar te kijken als ze iets uitbeelden, laten zien of geëmotioneerd zijn door iets of iemand. De rest van de tijd is het belangrijk om andere relevante beelden te laten zien. Wil je graag met video aan de slag, bedenk dan dus eerst goed hoe geschikt je onderwerp is voor beeld. Heb je geen mogelijkheden tot een goed beeldverhaal? Overweeg dan eerst een andere vorm voor je boodschap. Kun je de beelden interessant en afwisselend houden? Ga er dan voor!

Meer weten over het maken van video’s? Lees ook eens mijn vorige blog over Vijf tips voor het maken van je eerste video.