Meteen de camera erbij pakken, dat is misschien iets te enthousiast. Hoe dan wel te beginnen met een video? Schrijf een videoscript! Hierin bepaal je de richtlijnen voor jouw video, zo uitgebreid als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld alleen de meest belangrijke onderdelen op papier zetten of alles woord voor woord uitschrijven. Wanneer je je script aanvult met een storyboard kun je zelfs nog efficiënter te werk gaan.

De video-uitdaging aangaan: script & storyboard

De video-uitdaging aangaan: script & storyboard|De video-uitdaging aangaan: script & storyboard|De video-uitdaging aangaan: script & storyboard|De video-uitdaging aangaan: script & storyboard-[tag] 5|De video-uitdaging aangaan: script & storyboard-[tag] 6
afbeelding

Een videoscript maken met de vijf w’s

Een manier waarop je meer duidelijkheid schept over de inhoud van je video, is door het bepalen van de vijf w’s. Wie, wat, waar, wanneer en waarom. Gelukt? Dan heb je nagedacht over welke personen in je video voorkomen, welke boodschap zij overbrengen, op welke locatie(s) ze dat doen, welke factoren de planning beïnvloeden en het (aller)belangrijkst: het doel van je video.

Maak geen video’s omdat je video’s wilt maken

Waarom: Het doel van je video

Maak geen video’s omdat je video’s wilt maken. Het is belangrijk dat wanneer je met video aan de slag gaat, dit een duidelijke functie heeft. Een video zonder doel levert waarschijnlijk niet meer op dan teleurstelling. Bedenk daarom eerst wat je wilt bereiken. Wil je nieuwe klanten genereren? Vacatures invullen? Je websitebezoekers laten zien hoe goed je producten of services zijn? Dat kan. Maar weet dat elk doel een andere insteek vraagt.

Wat: De boodschap van je video

Je boodschap is onlosmakelijk verbonden met je doel. Is de boodschap onjuist ingestoken, dan zul je je doel moeilijk of zelfs helemaal niet bereiken.

Voorbeeld: je wilt websitebezoekers informeren over de werkzaamheden van je bedrijf. Mogelijk laat je een collega aan het woord. In je video vertelt hij over de werkzaamheden die hij verricht en de producten die daaruit voortkomen. Hij benoemt voor welke klanten hij opdrachten heeft voltooid en hoe de klant hiervan profiteert. Wellicht borduurt je collega hierna voort op de klanttevredenheid die dit realiseert. Allemaal in één adem.

Hier komt het belang van het videoscript aan bod. Welke informatie is relevant voor je doel? Dat heb jij vastgelegd in het script. Wellicht is de klanttevredenheid en hoe de klant van het gerealiseerde product heeft geprofiteerd (op dit moment) overbodige informatie. Het is aan jou als maker om een grens te trekken. Neem de regie in handen door je collega te complimenteren met het verhaal – zo houd je hem enthousiast – en benoem wat volgens jou de belangrijkste benoemde punten zijn. Start een nieuwe take en ga door totdat de juiste boodschap op beeld staat.

“Probeer inhoudelijke herhaling te voorkomen”

Wie: De sprekers in je video

Afhankelijk van het doel van je video bepaal je de belangrijkste gezichten die voorbij komen. Probeer daarbij inhoudelijke herhaling te voorkomen. Twee mensen in dezelfde positie bekleden vertellen hoogstwaarschijnlijk hetzelfde. Kies daarom bewust. Welke informatie is relevant en wie kan daar onderscheidend over vertellen? Daarnaast kan het afhankelijk van het onderwerp belangrijk zijn om rekening te houden met afwisseling in geslacht of leeftijd van je sprekers. Ook hun articulatie en spreektempo is cruciaal.

Wanneer: De ideale situatie voor je video

Denk bij dit onderdeel aan de dag, het tijdstip of misschien wel de weersomstandigheden. Zo is het voor een paraplubedrijf waarschijnlijk belangrijk dat het regent en voor een parasolbedrijf dat de zon schijnt. Het belang van ‘wanneer’ hangt vaak af van het onderwerp.

Waar: Locatie voor je video

Voor de locatie geldt dat deze bij voorkeur afwisselende achtergronden bevat. Een kantoor met enkel witte muren biedt minder kijkplezier dan eentje met wat kleur of typerende stoel. Belangrijk: Zorg ervoor dat de achtergrond niet afleidt van het onderwerp. Daarnaast creëer je diepte in je achtergrond voor een interessant(er) plaatje. Plaats je sprekers dus niet pal voor een muur tenzij dit bijdraagt aan het verhaal dat je wilt vertellen.

Maak het compleet met een storyboard 

Vijf w’s compleet? Ga dan aan de slag met een pakkende introductie en afsluiting voor je video. Om visueel nog betere voorbereidingen te treffen kun je je uitgewerkte doelstelling in een storyboard verwerken. Een storyboard bestaat uit een verzameling gevisualiseerde shots, optioneel met tekst. Je kunt hiervoor simpele tekeningen maken, maar ook foto’s of afbeeldingen samenvoegen. Of gebruik een tool.

Lees ook:  Vier manieren om video in te zetten voor je bedrijf

Op zijn best vertelt elk shot een nieuw deel van het verhaal. Genoeg afwisseling is een vereiste om de aandacht van je kijker vast te houden. Zo kun je in je storyboard weergeven op welke manier je je sprekers in beeld brengt, maar ook van welke tussenshots je gebruikmaakt om het interessant te houden. Filmregisseur Gert de Graaff leerde me dat sprekers alleen bekijkenswaardig zijn als ze iets uitbeelden, laten zien of geëmotioneerd zijn door iets of iemand. De rest van de tijd is het interessanter om andere beelden te tonen.

Wil je graag met video aan de slag, bedenk dan dus eerst goed hoe geschikt je onderwerp is voor beeld. Heb je geen mogelijkheden tot een goed beeldverhaal? Overweeg dan een andere vorm voor je boodschap. Kun je de beelden interessant en afwisselend houden? Let’s go!

Meer weten over het maken van video’s? Lees ook eens mijn blog over Vijf tips voor het maken van je eerste video.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu