5 tips voor het maken van een eigen video

Vijf tips voor het maken van je eerste video

Categorie: , ,

Geschatte leestijd: 3 min. en 5 sec.

mei 2018 - 

Klop klop… De toekomst staat voor de deur: “Het wordt tijd dat je gaat beginnen met videomarketing”. Het staat al een tijdje op je to-do list en nu moet je er toch aan gaan geloven. De populariteit van video groeit. Op sociale media worden video’s twee keer zo veel gedeeld als artikelen. Beeldverhalen zijn bij een grote groep mensen een stuk geliefder dan tekst. Het gebruik van platformen als Youtube en Vimeo is super toegankelijk en de content ligt voor het oprapen. Tijd om daarop in te spelen, maar hoe?

Je eerste video: begin makkelijk

Heb je een smartphone in je bezit? Maak daar dan gebruik van. Telefoons hebben tegenwoordig een goede camera waarmee je prima je eerste video’s kunt maken. Het zou vast niet de eerste keer zijn dat je op de record-knop van je smartphone drukt. Je beeldkwaliteit optimaliseer je door te filmen bij goed licht en op een stabiele ondergrond. Zet je smartphone bijvoorbeeld op een tafel of stoel. Wil je bewegend beeld? Wees innovatief! Misschien gebruik je je bureaustoel wel voor een panbeweging (zijwaarts). Belangrijke toevoeging: film horizontaal om zwarte balken aan de zijkanten van je video te voorkomen.

Storytelling als rode draad

Je opa, je moeder, je baas en je beste vriendin: iedereen houdt van een goed verhaal. Een verhaal is een logische manier om kennis te verwerken en voor ons brein makkelijk behapbaar. Zelfs saaie en moeilijke informatie wordt beter onthouden als het in een verhaalvorm wordt gegoten. Denk dus goed na over welk verhaal je aan je doelgroep wilt vertellen. Bepaal je inhoud, laat geen vragen open en hanteer een duidelijk begin en eind.

Iedereen houdt van een goed verhaal

Denk video -> denk visueel

Houd de aandacht van je kijker vast door goed na te denken over wát je in beeld brengt. Beeld speelt namelijk de hoofdrol in je verhaal. Drie keer hetzelfde kader van een persoon achter een bureau is niet interessant. Zorg dus voor variatie in je shots. Elk stukje film moet iets nieuws vertellen. Creëer daarnaast diepte in je achtergrond en neem genoeg verschillende opnames: maak totaalshots (hele lichaam), mediumshots, (hoofd en middel) en close shots (hoofd) en wissel af in je montage!

Elk shot bevat dezelfde inhoud.

Elk shot vertelt iets nieuws. 

Ingrediëntenlijst als basis voor je video

Een goede video houdt niet op bij beeld. Het gaat zoals bij alles om het geheel. Trek de aandacht met een pakkende titel en een opvallende thumbnail. Laat de toegankelijkheid van je video stijgen door ondertiteling of toegevoegde animatie voor bijvoorbeeld stukjes uitleg. Maak je video begrijpelijk door een duidelijke inleiding, een relevante lengte en een optionele voice-over of presentatievorm. Pas een watermerk toe voor het onthouden van je bedrijfsnaam en voeg een call to action toe zodat de kijker langer blijft hangen. Tada! Je bent al een heel eind.

Beter te veel dan
te weinig

Filmen in de praktijk

Film onder het motto: beter te veel dan te weinig. Zorg er dus voor dat je shots lang genoeg zijn. Er is niks zo vervelend als erachter komen dat je shot toch is bewogen of net te kort duurt. Houdt daarom zo’n tien seconden aan als indicatie. Zo heb je genoeg materiaal om mee te werken en heb je zelfs de luxe om te kiezen welk deel van je geschoten materiaal er het best uitziet. Probeer tot slot om zo weinig mogelijk te zoomen. Dat is vermoeiend voor het oog van je kijker en het heeft slechte invloed op de beeldkwaliteit. Wil je je onderwerp groter in beeld? Zet een paar stappen naar voren.

Wil jij ook een ijzersterk verhaal vertellen in beeld? We helpen je uiteraard graag.