Klop klop… De toekomst staat voor de deur: “Het wordt tijd dat je start met videomarketing”. Het staat al een tijdje op je to-do list, maar nu moet je er echt aan geloven. De populariteit van video groeit. Op sociale media worden video’s twee keer zo veel gedeeld als artikelen. Beeldverhalen zijn bij de laatste generaties geliefder dan tekst. Het gebruik van platformen als Youtube en Vimeo is super toegankelijk en de content ligt voor het oprapen. Tijd om daarop in te spelen, maar hoe?

Vijf tips voor het maken van je eerste video

Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 4|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag]|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 2|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 3|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 5|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 6|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 7|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 8|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 9|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 10|Vijf tips voor het maken van je eerste video-[tag] 11
afbeelding

Je eerste video: begin makkelijk

Heb je een smartphone in je bezit? Maak er gebruik van! Mobiele telefoons hebben tegenwoordig een goede camera waarmee je behoorlijke video’s kunt maken. Je drukte vast al eens eerder op de record-knop van je smartphone. De professionaliteit van een video krik je op door te filmen bij goed licht en op een stabiele ondergrond. Statieven zijn al beschikbaar vanaf vijf euro en dragen enorm bij aan de kwaliteit van je materiaal. Een statief is natuurlijk geen vereiste. Ook een tafel, kruk of stoel lenen zich voor stabilisatie. Wil je bewegend beeld? Houd het subtiel. Toch aan de slag met beweging? Dan zijn er wat creatieve opties. Gebruik bijvoorbeeld je bureaustoel, een rolstoel of winkelkar voor een panbeweging (zijwaarts). Belangrijk: film horizontaal om zwarte balken aan de zijkanten van je opname te voorkomen.

“Iedereen houdt van een goed verhaal”

Storytelling als rode draad

Je opa, je moeder, je baas en je beste vriendin: iedereen houdt van een goed verhaal. Een verhaal is een logische manier om kennis te verwerken en geeft handvaten om de essentie te onthouden. Zelfs saaie en moeilijke informatie blijft beter hangen als het in een verhaalvorm wordt gegoten. Denk dus goed na over welk verhaal je aan je doelgroep wilt vertellen en welk doel deze videoboodschap heeft. Filter de ruis, laat geen vragen open en grijp de aandacht van de kijker binnen de eerste seconden.

Denk video: denk visueel

Houd de aandacht van je kijker vast door goed na te denken over wát je in beeld brengt. Beeld speelt namelijk – verassing! – de hoofdrol in een beeldverhaal. Drie keer hetzelfde kader van dezelfde persoon is niet interessant. Zorg voor variatie. Elk frame dient iets nieuws te vertellen. Creëer diepte in je achtergrond, zo houd je het visueel interessant, en test verschillende typen shots.

De juiste ingrediënten als basis voor je video

Een goede video houdt niet op bij beeld. Het gaat – zoals bij alles – om het geheel. Trek de aandacht met een pakkende titel en een opvallende thumbnail. Verhoog de toegankelijkheid met ondertiteling of animatie. Maak het begrijpelijk met een duidelijke inleiding, een relevante lengte en een voice-over of presentatievorm. Pas een watermerk toe zodat de kijker je (bedrijfs)naam onthoudt en plaats tot slot een call to action. Tada! Je bent al een heel eind. 😉

Filmen in de praktijk

Film onder het motto: beter te veel dan te weinig. Zorg ervoor dat shots lang genoeg zijn. Er is niks zo vervelend als erachter komen dat je opname gedeeltelijk onscherp is, of net te kort duurt. Houdt daarom zo’n tien seconden aan als indicatie. Zo heb je genoeg materiaal om mee te werken en de luxe om te kiezen welk deel van het geschoten materiaal er het best uitziet. Probeer bovendien om zo weinig mogelijk te zoomen. Dat is vermoeiend voor het oog van de kijker en heeft invloed op de beeldkwaliteit. Wil je je onderwerp groter in beeld? Zet een paar stappen naar voren.

“Less is echt more”

Ga tot slot voor het overbrengen van de essentie. Less is echt more. Probeer dus niet alles in één video te proppen, maar verdeel informatie over meerdere uitingen en in verschillende vormen. Benut bijvoorbeeld je website en sociale media om je boodschap te versterken.

Ook een ijzersterk verhaal vertellen in beeld? Daar helpen we je uiteraard graag bij.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu