Video content is in! Wij grabbelden daarom eens in de oude doos ter inspiratie en wat blijkt: BMW was zijn tijd ver vooruit met een serie korte films, ‘The Hire’. Sterker nog: aan die campagne kunnen we nu nog een voorbeeld nemen. Als fans van BMW vinden we het een goede reden om ‘The Hire’ bijna 15 jaar na dato nog eens uit te lichten als ‘Vintage Viral’. Voor ons is het in ieder geval een goed excuus om de acht films weer eens te kijken!

Vintage Viral Video

Vintage Viral Video-[tag] 8|Vintage Viral Video-[tag]|Vintage Viral Video-[tag] 1|Vintage Viral Video-[tag] 2|Vintage Viral Video-[tag] 3|Vintage Viral Video-[tag] 4|Vintage Viral Video-[tag] 5|Vintage Viral Video-[tag] 6|Vintage Viral Video-[tag] 7
afbeelding

Je klant wil een verhaal

In 1999 zag BMW zijn verkoop licht afnemen en besloot zijn publiek onder de loep te leggen. Wat bleek? Ruim 85% van de (potentiële) kopers surfte over het ‘world wide web’ voor de daadwerkelijke aankoop van een BMW. Dat was een prachtig gegeven, waar de marketingafdeling wel wat mee kon. Met de focus op online verspreiding moest de BMW geassocieerd worden met opwinding en de bestuurder met ’the cool guy’. Maar vooral: het verhaal moest centraal staan en marketing mocht daar maar een klein deel van uitmaken.

De geboorte van video content

Nog voor het ontstaan van YouTube werd besloten het grootste deel van het marketingbudget aan de productie in plaats van traditionele mediakanalen te besteden. Acht vooraanstaande regisseurs lieten er hun creativiteit op los. Grote namen uit de film-, muziek- en modewereld kwamen voorbij. Niemand minder dan Clive Owen vertolkte de rol van The Driver, die alle movies bij elkaar bracht. De hoofdrol was echter weggelegd voor BMW. Met succes: de video’s werden in vier maanden tijd meer dan 11 miljoen keer bekeken. Ze werden onderwerp van het gesprek en zodoende volop gedeeld met familie, vrienden en collega’s. Bezoekersaantallen van de website schoten omhoog.

Succesvol toen, nu en in de toekomst

‘The Hire’ was succesvol op alle fronten: artistiek, commercieel, financieel… Het doel om de verkoop van BMWs aan te jagen was met een 12% toename in 2001 ten opzichte van het jaar daarvoor meer dan behaald. Video content zoals ‘The Force’ van Volkswagen heeft daar meer moeite mee. Hoewel zij nog niet zo lang geleden een enorme YouTube-hit scoorden, bleef de verkoop achter.

In het verslag over het Online Video Event 2015 blikken we voorzichtig vooruit op ‘Content of the future’, waarin Honda kiest voor – interactieve – video content. Net als BMW destijds hebben zij goed gekeken naar hun publiek en daarop ingespeeld. Ook zij komen met een verhaal, waarin slechts een kleine rol is weggelegd voor marketing. Wij denken dat het succes zich daar schuil houdt: het verkopen van een verhaal, waarin je product goed bruikbaar is zónder verkooppraatje! Terugkijkend naar toen, ben je misschien ook wel nieuwsgierig geworden naar ‘Content of the future‘. Of misschien wil je wel meteen aan de slag? In onze Merkwaardige boekenkast vind je ‘Content Strategy for the web‘ en de ‘Contentbijbel‘ om je op weg te helpen. Heb je vervolgens behoefte aan onze samenwerking of ondersteuning? Bekijk onze eerdere ervaringen met video content of kom gezellig langs in Eindhoven!

BMW the Hire online movie - viral
 
BMW-the-hire-powder-keg
BMW-the-hire-star
 
BMW-the-hire-the-follow
BMW-the-hire-hostage
 
BMW-the-hire-chosen
BMW the hire beat the devil
 
Ticker - the Hire online movie - viral

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu