Nét die ene site blijkt op jouw computer af te wijken van de vertoning bij een collega, klant, vriend of juist de computer thuis. In sommige gevallen staat dat lijntje nét een pixel naar links. Dan toont een lettertje tóch even wat anders. Of blijkt de functionaliteit simpelweg niet te werken zoals het zou moeten. Herkenbaar?

“Waarom ziet mijn website er hier anders uit?”

"Waarom ziet mijn website er hier anders uit?"
afbeelding

Werken niet alle browsers hetzelfde?

Simpel bekeken; waarschijnlijk wijkt je computer af van diegene waarmee je je site vergelijkt, is er wel of niet een plugin of Java geïnstalleerd, is de Flash-player een afwijkende versie, heb je je browserinstellingen gewijzigd of maak je gebruik van een ander ”merk” internetbrowser. En de ene browser is de andere niet, ook al bekijken we dezelfde site. Zelfs tussen versie 6, 7 en 8 van Internet Explorer (veelal standaard bij je Windows-installatie bijgeleverd) zit behoorlijk wat verschil.

Een standaard is niet altijd een standaard…

Deze verschillen hebben te maken met een aantal standaarden die worden gebruikt op het internet. Microsoft heeft zo zijn eigen standaarden die terugkomen in Internet Explorer. Concurrerende browsers als Mozilla FireFox, Apple’s Safari, Google’s Chrome en Opera  zetten daar op hun beurt hun eigen, afwijkende, standaarden tegenover. Om het nog makkelijker te maken worden standaarden bijgesteld in de loop van de jaren om te kunnen blijven voldoen aan de wensen en innovatie van het huidige internet. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben.

Afscheid van een internetbrowser

Internet Explorer 6, daterend uit 2001, is de afgelopen jaren bijvoorbeeld nooit helemaal uit het beeld verdwenen, zeker in de zakelijke markt. En dat terwijl Microsoft alweer even een versie 8 levert en volop concurrerende kwalitatieve browsers verkrijgbaar zijn. De technische verschillen tussen deze ‘nieuwe’ browsers worden gelukkig steeds kleiner, het oplossen van IE6-specifieke problemen blijft menig ontwerper en bouwer echter grijze haren bezorgen. Daarnaast is het veiligheidsniveau van deze oude browser niet meer bij de tijd, met alle gevaren voor de gebruiker van dien. Google zag deze problemen in evenals vele andere ontwerpers, bouwers en webgerelateerde bedrijven en stopten daarom eerder dit jaar met de ondersteuning van IE6 . Factor Tachtig sloot zich daar graag bij aan; de Factor Tachtig homepage is daarom voorzien van een melding met een (vrijwillige) upgrade-link, specifiek én alleen zichtbaar voor IE6-gebruikers.

W3C standaard

super browser

De wijze waarop websites geprogrammeerd en weergegeven zouden moeten worden, zijn vastgesteld door het W3C, een organisatie die de standaarden van het internet vastlegt: de zg. webstandaarden. Alle browsers zouden, in principe, alle websites die zijn geprogrammeerd volgens de webstandaarden van het W3C, ten opzichte van elkaar gelijk weer moeten geven. Let wel, in principe. Helaas is dit in de praktijk niet altijd het geval. Browser-ontwikkelaars leven de webrichtlijnen vaak niet na en browsers kunnen daardoor onderling flink verschillen met betrekking tot de wijze waarop de website-code visueel wordt vertaald. Deze verschillen zijn het gevolg van een jarenlange strijd tussen browser-bouwers, met name tussen Microsoft (Internet Explorer) en het inmiddels uit het voetlicht verdwenen Netscape (Navigator). In hun strijd om de gunst van de gebruiker breidden beide partijen hun browser uit met extra functies en mogelijkheden, die door de browser van de tegenstander niet werden ondersteund. Het gevolgd is, dat een website er in de ene browser heel anders uit kon én kan zien dan in een andere. Onder druk van met name de EU lijkt het tij zich nu langzaam te keren en kiezen browserbouwers er voor de webstandaarden beter na te leven. Tot op dit moment is er echter geen enkele browser die de webstandaarden 100% ondersteund. De uitdaging blijft voorlopig staan om je site te laten voldoen aan de meest populaire browsers en vooraf een afweging te maken hoe je daar nu en in de toekomst mee om wilt gaan. Wij denken er graag over mee.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu