Antifragile – Things that Gain from Disorder

Auteur: Nassim Nicholas Taleb
Publicatie: 2012


Het is moeilijk om onze wereld begrijpen. Alles verandert voortdurend, en deze veranderingen gaan steeds sneller. Hoe maken we hierin goede keuzes? Hoe weten we wat we moeten doen?

In ons blog over de streep op de horizon komt het eigenlijk al een beetje aan bod. Je moet in de huidige wereld je zo opstellen dat je beter en slimmer wordt als er stress-factoren op je worden losgelaten. Daar moet je van leren en evolueren. Eigenlijk zoals de natuur dat ook doet. Niet alleen moeten we fouten maken, deze fouten zijn noodzakelijk om verder te groeien. Hoe meer schokken je krijgt te verduren, des te minder breekbaar, of antifragile, wordt je.

“Antifragility is beyond resilience or robustness. The resilient resists shocks and stays the same; the antifragile gets better.”

De onbreekbare is voorbereid op de toekomst en is weerbaar wanneer het aankomt op tegenslagen. Innovatie door trial en error. Schrijf je ontslagbrief, voordat je solliciteert. Taleb legt uit waarom je schulden moet vermijden, en hoe redde het zinken van de Titanic levens op lange termijn.

Is dit boek verder lekker samen te vatten? Nou nee, je moet het gewoon gelezen hebben. Zeker als je open staat voor filosofie, niet van ‘corporates’ houdt en wars bent van Harvard en zeker als je vindt dat de huidige maatschappij zijn beste tijd wel heeft gehad. Geeft Taleb antwoorden? Ook niet. Wel geeft hij wel mooie inzichten, ethiek, statistiek, historie en allemaal met een heerlijke knipoog.

Samen met The Black Swan mag dit niet ontbreken op je leeslijst!

En als relatie van Factor Tachtig mag je dit boek uiteraard ook bij ons lenen, want het staat hier in de boekenkast.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor Tachtig    Menu