Originals – How Non-Conformists Move the World

Auteur: Adam Grant
Publicatie: 2016


Adam Grant (1981) is een boeiend schrijver. Hij heeft een brede achtergrond in de psychologie, gedragskunde en motivatie, zeker gezien zijn motivatie. In dit boek gaat Adam in op hoe Originelen, of non-conformisten, conformiteit uitdagen en hoe zij met nieuwe ideeën tegen de stroom in gaan.

Zijn verhalen zijn niet alleen educatief, maar ook zeer vermakelijk. Het maakt duidelijk wat een Origineel, origineel maakt. Herken een goed idee, spreek je uit, vind bondgenoten, kies de juiste tijd, beheers je angsten en twijfels. Voorbeelden komen uit verschillende hoeken, van politiek tot sport, van historisch tot actueel – zodat je zijn ingrediënten zeker begrijpt. Wat dacht je van het verhaal van een entrepreneur die zijn start-up pitched door alle redenen te benoemen om niet te investeren? Wat kunnen we leren van een vrouw bij Apple, die Steve Jobs uitdaagde?

“Argue like you’re right and listen like you’re wrong.”

Een Origineel is anders dan de rest, maar kan niet alleen slagen. Elke Origineel heeft een team nodig, en daarom besteed Adam een deel van zijn boek aan teamdynamiek en manieren om de meest originele ideeën uit jezelf en uit je team te krijgen. Zijn centrale boodschap? Pas op voor groepsdruk. Originelen lopen risico, hebben lak aan hiërarchie, zijn recht voor zijn raap en vinden de balans tussen cultuur en cult.

Originele ideeën bedenken is een pittige klus, en sommige van hiervan zullen falen. Om eerlijk te zijn: veruit de meeste van je ideeën zal niet succesvol zijn. Dus moet een Origineel met nog meer originele plannen komen dan waar zij bekend om zullen komen te staan. Je kan niet alles winnen.

Een Origineel is niet in een dag gemaakt. Het vereist geduld, bescheidenheid en doorzettingsvermogen om er een te worden. Om de status-quo uit te dagen heb je meer nodig dan alleen het idee. Je moet de juiste leiderschaps- en politieke skills hebben. Wellicht niet de makkelijkste weg naar geluk, maar wel de meest bevredigende.

En als relatie van Factor Tachtig mag je dit boek uiteraard ook bij ons lenen, want het staat hier in de boekenkast.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor Tachtig    Menu