The Black Swan

Auteur: Nassim Nicholas Taleb
Publicatie: 2010


Een stevig studieboek waarin Nassim Nicholas Taleb toch op een heel toegankelijke en humoristische manier ‘alles’ vertelt over wat we weten over dat wat we niet weten.

The Black Swan zal de manier waarop je naar de wereld kijkt veranderen. Het leert voorspellingen en advies te relativeren (en vaak te negeren), kritisch na te denken en klaar te staan om snel te handelen. In het blog Focus je op de streep op de horizon hebben we een aantal zaken besproken.

Dit boek gaat over het menselijk onvermogen om op acceptabele wijze met het onwaarschijnlijke of onverwachte om te gaan. In zijn filosofisch getint betoog laat Taleb, die lang werkzaam was in de effectenhandel, op overtuigende wijze zien wat de psychologische, sociale en economische oorzaken en gevolgen zijn van dit tekort. In het dagelijks leven leidt het tot onverstandige beslissingen; in de wetenschap, bijvoorbeeld de economie, tot overdreven respect voor formele theorieën. Volgens Taleb moeten we op relativerende wijze om gaan met voorspellingen en adviezen. Het toegevoegde essay ‘Over robuustheid’ bevat zelfs een aanbeveling voor een stoïcijnse, niet committerende stijl van leven.

“Evidence shows that we do much less thinking than we believe we do—except, of course, when we think about it.”

Is het een MerkWaardig boek? Zeker! Meer dan zeker! Dit boek is een aanvulling op ieders brein. In het bijzonder voor iedereen die iets onderneemt, probeert in de toekomst te kijken en met beide benen in het heden staat!

Diverse andere media hebben mooie uitspraken gedaan over dit boek:
’Kan zeker aanspraak maken op het predicaat moderne klassieker.’ – NRC Handelsblad
‘Prachtig boek.’ – Het Financieele Dagblad
‘… het beste financiële boek van deze eeuw.’ – Michael Kraland in Quote
‘Een diepgaand intelligent en provocerend boek.’ – The Economist
‘Meeslepend.’ – Financial Times
‘Duizelingwekkend … een meesterwerk’. – Chris Anderson, auteur van The Long Tail.

En als relatie van Factor Tachtig mag je dit boek uiteraard ook bij ons lenen, want het staat hier in de boekenkast.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor Tachtig    Menu