Captivology

Auteur: Ben Parr
Publicatie: 2015


Captivology – Hoe krijg ik jouw aandacht? Wat een fantastisch boek is dit. Ben Parr beschrijft op een makkelijke en verhalende manier hoe je de 7 triggers van aandacht goed kunt inzetten.

Op een persoonlijke manier met veel voorbeelden krijgen alle triggers een duidelijke uitleg. En to top it all off maakt hij ook nog eens gebruik van diverse wetenschappelijke studies om alles te onderbouwen. Na het zien van zijn presentatie op SXSW in 2015 moesten we dit boek lezen.

BAM!
De deur slaat dicht en je kijkt om. Waarom? Automaticity (1), omdat je oerbrein geprogrammeerd is om gevaar te herkennen.

Past het binnen een hokje
Vooroordelen hebben we allemaal, over alles. Dus kijk binnen welk bestaand Framing (2) je communicatie past en maak daar gebruik van.

Dit is geen tussenkopje
We zijn geprogrammeerd om zaken die buiten de standaard vallen op te pikken. Disruption (3) is niet alleen iets wat we in de zakenwereld als huidige overlevingsstrategie zien, maar we kunnen het in communicatie ook goed gebruik van maken.

[Like]
We zijn altijd op zoek naar een Reward (4). Daar krijgt ons brein fijn neurotransmitters voor en daar worden we blij van. Deze gratification kun je daarnaast ook nog eens onderverdelen in intrinsiek en extrinsiek. Balanceer ze goed!

Mede mogelijk gemaakt door Sheryl Sandberg
In dit boek maakt Parr veelvuldig gebruik van Reputation (5) door op het juiste moment de juiste persoon te vermelden – zoals Facebook COO Sandberg. Maar ook het bouwen aan je eigen reputatie zorgt voor lange termijn aandacht waarmee je je merk kunt maken

Deze zin is niet a
We onthouden zaken die niet af zijn of die we nog niet helemaal begrijpen nu eenmaal beter! De filmindustrie is een master in Mystery (6), maar ook voor jouw merk kun je zorgen voor de nodige puzzels en cliffhangers. Zorg wel voor de juiste afronding – en op tijd.

Dank je wel, ik waardeer je aandacht
Niet alleen omdat Acknowledgement (7) de laatste trigger is die Parr beschrijft, maar omdat we het oprecht leuk vinden dat jij deze review hebt gelezen. Heeft jouw merk voldoende aandacht voor zijn/haar klanten?!

Misschien wel het beste boek wat we in 2016 hebben gelezen. Captivology! BAM, aandacht!

En als relatie van Factor Tachtig mag je dit boek uiteraard ook bij ons lenen, want het staat hier in de boekenkast.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor Tachtig    Menu