Rebels with a cause. En een B Corp-certificering.

Wie ons kent, weet dat wij ons werk als klein stukje van de puzzel zien. Het milieu en de maatschappij vormen het geheel. We staan allemaal met elkaar in verbinding, en zijn daarmee van elkaar afhankelijk. Die filosofie is altijd al bepalend geweest voor hoe we Factor Tachtig leiden, beslissingen maken en aan jouw merk werken (meer over ethisch merkmaken lees je hier). Vasthouden aan de status quo noemen wij een gebrek aan fantasie. Juist door buiten de gebaande paden te treden, maken we het verschil – dát is waar wij in geloven. En onze B Corp-certificering is daar het bewijs van.

Wat is een B Corp?

B Corps – kort voor Benefit Corporations – zijn winstgedreven bedrijven die waarde voor mens en milieu toevoegen. Een B Corp ‘uses business as a force for good’ – sommige dingen vertalen gewoon nét niet lekker. De B Corp-certificering wordt uitgevoerd door B Lab, een non-profit-netwerk dat zich richt op het transformeren van de wereldeconomie ten gunste van mens, maatschappij en milieu. B Corps streven naar een balans tussen purpose en winst, door te voldoen aan strenge (wij kunnen het weten!) normen voor sociale verantwoordelijkheid, milieuprestaties en transparantie. Doorgevoerd in elk aspect van het bedrijf. Van secundaire arbeidsvoorwaarden tot een duurzaam netwerk van toeleveranciers en het doneren aan goede doelen. En daar staan we (gelukkig!) niet alleen in. B Corps die je misschien kent:

“Dat Factor Tachtig echt stappen zet, en niet allen vrijblijvend voornemens heeft, maakt me trots om hier te werken. Een B-corp certificering zie ik als een externe stempel van ‘goed bezig, blijf zo door gaan”

Merkmaker, Trudie Govers

Waarom we een B Corp zijn geworden

Bij Factor Tachtig willen we vanaf dag één al de ‘norm’ voor het leiden van een creatief bureau doorbreken. Mens en planeet zitten diep verankerd in onze kernwaarden. Wij geloven dat ons geld moet gaan naar – en komen van – andere ethische bedrijven. Voor een kleine organisatie als wij, is het maken van financiële beslissingen op basis van deze waarden best een uitdaging. En tóch doen we het. Het is wie, hoe en wat we zijn. Onderdeel worden van de wereldwijde, groeiende B Corp-beweging voelde dan ook meer dan logisch.


Voor de duidelijkheid – een B Corp-certificering is onderdeel van onze reis, niet het doel. We geloven dat ‘een beter bedrijf’ de norm moet zijn, niet de uitzondering.

Bijna 7000 bedrijven in 90 landen zijn gecertificeerde B Corps, waarvan meer dan 500 in Nederland en 6 hier in Eindhoven.

Hoe we gecertificeerd zijn

Een B Corp worden, begint met uitoefenen waar B Lab voor staat: bedrijfsvoering inzetten als instrument voor positieve verandering. En dat niet alleen op het gebied van milieu en maatschappij, maar ook op organisatorisch en sociaal vlak.

De procedure voor de certificering omvat een ‘impactbeoordeling’ door B Lab Europe, de Europese tak van B Lab Global. Via een online vragenlijst beantwoordden we bijna 200 vragen over elk aspect van ons bedrijf. En dat ging niet alleen over diensten en output. Voor elke vraag en over elk aspect, kunnen punten gescoord worden. Zo kregen wij punten voor het ondersteunen van andere B Corps zoals de ethische Triodos Bank, maar ook voor het werken met zoveel mogelijk lokale leveranciers. We scoorden punten voor ons personeelbestand dat voor meer dan 50% uit vrouwen bestaat én voor het feit dat we voor elk project dat we doen een boom planten via Trees for All. Dit is dus een mix van grote beslissingen en kleine, dagelijkse wijzigingen. Nadat we een score van 80 punten behaalden, werden we beoordeeld en geverifieerd door BIA-analisten. Nadat zij de ‘go’ gaven, ontvingen wij onze certificering. Factor Tachtig is gecertificeerd met een beginscore van 80,8 (een voorboden voor geluk- al die 8’en!).

Waar we naartoe bewegen

Vooruit, natuurlijk. De B Corp-certificering wordt elke drie jaar vernieuwd en opnieuw beoordeeld. Zo blijven we gemotiveerd en maken we nieuwe plannen om onze score te verhogen. Om te blijven doen wat we doen, maar dan met nog meer positieve impact. Volg onze acties in ons online logboek.

“Werken voor een B Corp voelt voor mij niet meer dan logisch. We zijn constant aan het verbeteren, groeien en optimaliseren.”

Designer, Robert

Doe mee!

Wil je de B Corp-beweging steunen en positieve verandering stimuleren? Koop je producten en diensten dan van gecertificeerde merken! Je vindt B Corps over de hele wereld en in veel verschillend sectoren. Vind een B corp.

Ben je benieuwd naar onze B Corp-reis? Wil je weten hoe het is om met een B Corp-gecertificeerd merkbureau te werken? Of bespreken hoe jouw bedrijf ‘a force for good’ kan worden? Kom eens langs voor een kop koffie.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Jeroen


Jeroen van IJzendoorn

Merkstrateeg

+31 (0)40 7470161

    Menu