Het bestverkochte boek ooit (met deze titel)

Auteur: Sanne Blauw
Publicatie: 2018


Cijfers. Waarschijnlijk heb je je al even niet meer druk gemaakt over je laatste vocabulairetsoets Duits bij mevrouw Biederfrau. Toch is het belang van cijfers alleen maar groter geworden. We zien ze elke dag, de hele dag. Of je nu op je telefoon kijkt om te zien wat de temperatuur wordt dit weekend, of wanneer je hoort dat de pensioenleeftijd weer wordt verhoogd: cijfers bepalen hoe ons leven eruit ziet. 

Journalist en econometrist Sanne Blauw herinnert ons eraan dat cijfers niet waardevrij zijn. Dit wordt vergeten, of juist ingezet voor het eigen gewin. Politici, bedrijven en media: de cijfers die zij naar buiten brengen hebben invloed op ons leven en denken. Zeker wanneer de cijfers ons, de cijferconsument, bevestigen, dan geloven wij maar al te graag wat er wordt verteld en laten wij ons verleiden. Zeker wanneer ze gegoten zijn in een mooie infographic.

“Maar wie het zeker weet, is per definitie niet nieuwsgierig. Wie koste wat het kost vasthoudt aan zijn overtuigingen, staat nooit open voor nieuwe informatie. Willen we goed met cijfers – en informatie in het algemeen – omgaan, dan zullen we die onzekerheid moeten omarmen.”


Cijfers horen wat Sanne Blauw betreft niet op een voetstuk, noch bij het vuilnis. Ze horen gewoon hier: naast de woorden. In deze tijden van Big Data, essentieel leesvoer!

En als relatie van Factor Tachtig mag je dit boek uiteraard ook bij ons lenen, want het staat hier in de boekenkast.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor Tachtig    Menu