Schaarste

Auteur: Sendhil Mullainathan, Eldar Shafir
Publicatie: 2013


Als mensen komen we altijd wel iets tekort. Waarschijnlijk denk je meteen aan geld of voedsel, maar er is nog veel meer waar we te weinig van kunnen hebben. Wanneer heb je voor het laatst het gevoel gehad dat je tijd tekort kwam? Deze schaarste bepaalt niet alleen wat we wel of niet kunnen doen, het bepaalt ook voor een groot deel hoe we ons gedragen en hoe we denken.

Harvard-econoom Sendhil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir onderzochten de effecten van schaarste op het menselijk gedrag. Voelen wij dat we iets missen of iets tekort (gaan) komen? Dan heeft dit al onze aandacht. Komt er een deadline aan? Dan gaat de concentratie-modus aan! Heeft dit alleen maar voordelen? Nee, een hyperfixatie op onze tekorten leidt tot tunnelvisie. We denken een stuk minder ruim dan we doen wanneer we ergens genoeg van hebben. 

“When scarcity captures the mind, we become more attentive and efficient.”

Mullainathan en Shafir weten het in ieder geval zeker: schaarste heeft een enorme invloed op het menselijk denken en handelen. Armoede (langdurige schaarste) zorgt er bijvoorbeeld voor dat men moeilijk nieuwe vaardigheden aan kan leren en gebrek aan tijd zorgt ervoor dat we op de lange termijn steeds onverstandigere beslissingen nemen.

Ervaar jij schaarste? Kun je dit ombuigen naar een kans?

En als relatie van Factor Tachtig mag je dit boek uiteraard ook bij ons lenen, want het staat hier in de boekenkast.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor Tachtig



    Menu