Blog

Het gerucht speelde al langer. Dat gerucht kreeg nog eens extra lading door de lancering van de Google +1 button – een regelrechte concurrent voor Facebook’s Like button.

Het Google+ project

Het Google+ project
afbeelding

We hebben het over Google’s eigen ‘social network’. Het Google+ (of Google Plus) project moet een alternatief bieden voor Facebook en andere grote netwerken. De eerste functionaliteit is nu beschikbaar en er staat nog het een en ander op stapel. Maar wat is de toegevoegde waarde van Google+? We zetten een aantal ‘highlights’ op een rij:

Circles

Google Circles geeft je de mogelijkheid om verschillende ‘circles’  aan te maken binnen je sociale netwerk en zo gerichter jouw berichten te delen. Zodat je baas die foto’s van jouw weekend-uitje niet onder zijn neus krijgt. Baanbrekend nieuw? Niet echt. De functionaliteit is vergelijkbaar met de Facebook ‘groups’ en de eerdere scheiding tussen zakelijk en privé van het Nederlandse Whoopaa. De layout is echter wel ‘eigen’ en grafisch erg leuk doorvertaald.

Hangouts

Video-bellen met meerdere vrienden; dat is ‘Google Hangouts’ in een notendop. Je vrienden geven aan dat ze willen ‘hangen’ en je wordt in een videogesprek geplaatst. Het mooie is dat dit kan met meerdere mensen tegelijk, makkelijk als je iets wil afspreken! Wederom is het concept niet nieuw. Skype biedt al langer de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk in een video-gesprek deel te nemen. Daarnaast bood Skype in samenwerking met Facebook de mogelijkheid om te bellen via Facebook. Tegenwoordig heeft Facebook zijn eigen messenger app waarmee je kunt bellen en is Skype overgenomen door Microsoft.

Sparks

Met je persoonlijke ‘Google Sparks’ laat je zien wat je interesses zijn. Sparks laat de gebruiker content scannen binnen Google+ en op deze manier gemakkelijk relevante interesses vinden. Is dit nieuw? Het voelt voor ons als een uitgebreide versie van de Facebook ‘like’. Maar is een uitbreiding écht iets nieuws?

What’s next?

Google timmert hard aan de weg. Erg hard. Buiten bovenstaande elementen wordt ook de mobiele functionaliteit niet vergeten, getuige Google Huddle. Compleet is Google+ echter nog niet. Op het moment van schrijven komt Google capaciteit tekort om iedereen deel te laten nemen en is een uitnodiging nog vereist. Ook meldt Google dat van zakelijk gebruik nog geen sprake is, specifieke profielen voor deze inzet moeten nog opgeleverd worden en het gerucht gaat dat tóch aanwezige bedrijven somehow verwijderd (of tzt omgezet) gaan worden.

De eerste campagne op Google+ is al gesignaleerd. Ford zet de +1 button actief in. Deze early adaptor verdiende daarmee ook het recht de eerste Google+ bedrijfspagina te kunnen claimen.

Wij zijn erg benieuwd naar de complete overview van Google’s nieuwe sociale netwerk en de mogelijkheden die dat met zich meebrengt. Maar is er ruimte voor functionaliteit die een overlap heeft met reeds breed geaccepteerde platformen zoals Facebook en Skype? Gaan we hier een splitsing zien zoals eerder tussen Hyves en Facebook? Vullen de diverse sociale media elkaar aan, stappen we straks en masse over naar big brother Google of gaat ‘plus’ het eerdere Wave achterna? De ervaring zal het leren. Wij houden het met spanning in de gaten….

Meer informatie? Bekijk ook eens het Youtube kanaal of de website van Google+.

Update: per december 2018 is Google+ niet meer beschikbaar.

Lees ook:  Influencer marketing: ben jij er als B2B'er klaar voor?

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu