Merkwaardige podcast

Luister mee naar het verhaal achter merk maken!

Het kost je hooguit een half uurtje. Handig voor je reis van en naar je werk, tijdens een rondje met de hond of gewoon wanneer je zin hebt in inspiratie voor je merk.

In deze podcastserie gaat team Factor Tachtig op zoek naar het verhaal achter het maken van een merk. In elke aflevering stippen we een nieuw onderwerp aan.

Waar begin je bijvoorbeeld met het bouwen aan je naamsbekendheid? Hoe richt je je customer journey in? Wat doet het gebruik van een archetype voor je merk? Dit en meer gaan we de komende tijd voor je uitdiepen! Uiteraard met een Factor-sausje, want in onze wereld is er geen plek voor saai.

Vragen, opmerkingen… Let us know!

Merkwaardige podcast - Marie en Jeroen

80.17 – De bouwstenen van je merk

Waar kom jij elke ochtend je bed voor uit? Wat inspireert je? Waarom ben jij als merk relevant of onderscheidend? Met andere woorden: wat is jouw missie, visie, BHAG, why of purpose? Het zijn niet zomaar vragen, het zijn de bouwstenen van je merk. Maar waar gaat purpose nu precies over? Wat wordt bedoeld met je why? Wat is het verschil tussen een missie en een visie? En hoe past ons merkkompas hierin? Ben jij af en toe het overzicht kwijt? Geen nood. In deze aflevering nemen we je mee en lichten alle (marketing)termen nog eens toe.

Links uit deze aflevering:

80.16 – Arbeidsmarktcommunicatie

Met (veel!) meer openstaande vacatures dan werkzoekenden, is arbeidsmarktcommunicatie belangrijker dan ooit. Een sterk merk op de arbeidsmarkt begint met jouw Employer Value Proposition. Daarmee trek je de juiste mensen aan – mensen die nét zo goed bij jouw merk passen als jijzelf. En hoe je dat vervolgens naar buiten communiceert? Dat gaat eigenlijk hetzelfde als bij ‘de rest’ van je merk. Je blijft het laden en voeden, en zorgt dat je strategie in lijn is met je merkwaardes. In deze aflevering nemen we je mee in alles wat bij merkmaken op de arbeidsmarkt komt kijken. Ben jij klaar voor een lading (open) sollicitaties?

80.15 – Merkwaardig thought leadership

Thought leadership, novel point of view, paradigm shift… Grote kans dat je deze termen zo nu en dan voorbij ziet (of hoort, in een podcast bijvoorbeeld ;)) komen. Thought leadership is namelijk al héél lang een hot topic. Desondanks wordt het – in onze ogen – nog nét iets te vaak verkeerd begrepen en als buzzwoord weggezet. Zonde. Een sterke thought leadership-strategie zorgt er namelijk voor dat jij verandering teweeg kunt brengen. In deze aflevering delen we onze visie, linken we thought leadership aan merkmaken en dagen we jou uit om je eigen novel point of view onder de loep te nemen.

80.14 – Merk en data met datamarketeer Johan Maters

Het is inmiddels wel duidelijk wat we bij Factor Tachtig doen. Merken bouwen! En dat bouwen, dat doen we het liefst op basis van aantrekkingskracht. Mensen fan maken van je merk door een wederkerige relatie op te bouwen die gebaseerd is op vertrouwen. Ja, we willen graag e-mailadressen verzamelen. Maar daar geven we ook iets waardevols voor terug. Mooie stukken content die gebaseerd zijn op wat klanten willen zien, weten en horen. Om dat te doen heb je kennis van je doelgroep nodig. En laat data je daar nou net bij helpen. In deze aflevering voelen we daarom datamarketeer Johan Maters aan de tand over dit onderwerp!

Links uit deze aflevering:

80.13 – 15 jaar merk

Het is 1 februari. Warmetruiendag, nationale dag voor ssssslangen, dag van de autoverzekering (saai). Maar ook: de dag dat Factor Tachtig 15 kaarsjes uit mag blazen. Daarom hebben we ‘de mannen van Factor Tachtig’ – de oprichters van onze club – achter de microfoons gezet om te vertellen hoe we zijn uitgegroeid tot het merk dat we nu zijn. Waar komt de naam vandaan, waarom verhuisden we vier jaar geleden naar Eindhoven en vooral: waarom hebben Robert en Jeroen Factor Tachtig gestart! Listen, find out en leer in deze hands-on case hoe je duurzaam bouwt aan een succesvol merk!

Links uit deze aflevering:

80.12 – Global & Local, met Wessel Voets

In deze aflevering gaat Jeroen in gesprek met Wessel Voets. Wessel en Factor gaan way back. Ooit was hij stagiair bij ons. Inmiddels werkt hij als Marketing Director Netherlands bij SAP. Jeroen en Wessel duiken in een interessant topic: namelijk, de verhouding tussen global en local bij een merk. Hoe bouw je lokaal mee aan een sterk wereldwijd merk? Waar leg je verschillen in nuance om bij de cultuur van een land of regio aan te sluiten. Wanneer kies je ervoor om branding guidelines strikt te hanteren? Wessel & Jeroen: the floor is yours!

Links uit deze aflevering:

80.11 – De propositie, met Marijke Dijkgraaf

Werk je in marketing dan werk je aan de positionering van merken. En daaruit komt ook de propositie voort. Die ene unieke belofte die je aan klanten doet. Bij Factor spreken we liever van een ‘sweet spot’. De positie in het brein die je als merk bij je doelgroep wil innemen. Die kun je namelijk makkelijker vertalen naar praktisch toepasbaar communicatie-advies. Van storyline tot campagne. Merkmaker Marijke van Factor Tachtig schuift aan om te vertellen over hoe zij die sweet spot vindt en er vervolgens mee aan de slag gaat.

Links uit deze aflevering:

80.10 – Tiny habits

In kleine stapjes merkwaardig gedrag veranderen. We hebben ze nu al een paar keer genoemd: de Tiny Habits. Het is een methode voor gedragsverandering van wetenschapper BJ Fogg. Zijn theorie is dat wanneer je nieuwe gewoontes wil ontwikkelen je dat in kleine stapjes moet doen zodat het patroon echt verankert kan raken in je brein. Ook jouw merk kan baat hebben bij deze methode en daar gaan we het deze aflevering over hebben!

Links uit deze aflevering:

80.09 – Luisteraarsvraag van Edwin – Bijsturen

In deze aflevering volop aandacht voor de luisteraarsvraag van Edwin. Zijn vraag luidt: “De launch van een merkuiting, propositie of een campagne slaat niet aan als van te voren verwacht. Hoe ga je hier als merk mee om? Ga je bijsturen op de uitwerking? Ga je bijsturen op de visie? Wat doe je?” We hebben daar wel ideeën over.

Links uit deze aflevering:

80.08 – MVO en brand sustainability

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (merkactivisme) is niet iets wat je zomaar als marketingspeeltje moet aanwenden en gewoon even snel in je logo stopt. Maar wat is het dan wel? Je wil ergens beginnen. Is het een kwestie van duurzaam omgaan met je merk, of jezelf inzetten en uitspreken over sustainability en het promoten? Eigenlijk schuurt het allemaal dicht tegen elkaar aan. In deze aflevering bediscussiëren we dit enigszins kwetsbare onderwerp.

Links uit deze aflevering:

80.07 – Kies je wel of niet voor een rebranding?

Weet je nog toen Smiths chips Lays werd en Raider Twix? Of toen de Postbank ING werd en van blauw naar oranje ging? Ook wij krijgen vaak te horen dat klanten iets fris en iets nieuws willen. Of te maken krijgen met een naamsverandering. Is een rebranding nu wel of niet verstandig en hoe pak je het aan? Waar moet je aan denken? En waarom ligt rebranding zo gevoelig bij je doelgroep? We praten je er doorheen!

Links uit deze aflevering:

80.06 – Het verschil tussen marketing en branding

Jeroen schreef er al eens een blog over: branding vs marketing. Hierin stelde hij: alle marketing is branding, maar niet alle branding is marketing. Wat is branding? Wat is marketing? En waar overlappen de twee elkaar?” In deze aflevering gaan we dieper op dit onderwerp in.

Links uit deze aflevering:

80.05 – Hoe maak je je customer journey merkwaardig

De grote vraag die we in deze aflevering gaan beantwoorden is: “Hoe zorg je dat de je die cultuur van je organisatie en je merkwaarden met elkaar verweeft zodat het elkaar versterkt?” Het antwoord zit verscholen in je customer journey.

Links uit deze aflevering:

80.04 – Bedrijfscultuur, wat doet dat voor je merk?

In deze aflevering gaan we het hebben over de bedrijfscultuur. Het maken van je merk is hier onlosmakelijk mee verbonden. Want, het maken van een merk is iets wat door de hele organisatie heen gedaan zou moeten worden en niet alleen op de marketingafdeling. Wat ons betreft doe je dat op basis van je drijfveren of merkwaarden. En die zitten – als het goed is – ook ingebakken in de cultuur op je werkvloer.

Links uit deze aflevering:

80.03 – Waar hoort je merk thuis in je organisatie?

Waar hoort merkmaken thuis in je organisatie? Wie bepaalt hoe je merk eruit ziet en klinkt? Welk archetype er bij past? De directie? Sales? Of is het het speeltje van de marketingafdeling? Daar gaan we het deze keer over hebben.

Links uit deze aflevering:

80.02 – Archetype

In de eerste aflevering hadden we het over het merkkompas. Deze keer gaat het over het archetype. Die James Bond-schurk? Dat is namelijk een stereotype bad guy-archetype. En James natuurlijk de held. Ook je merk heeft eigenschappen die bij een archetype passen en die zijn belangrijk om je merk karakter te geven. En, ons Jeroen gaat daar over vertellen. 

Links uit deze aflevering:

80.01 – Merkkompas

Je merk. Waar begin je? Wat is het? Hoe kun je het vaststellen? In deze eerste aflevering gaan we op zoek naar het verhaal achter merkmaken. We bespreken de essentie van het merk maken. Waar de beep begin je? Bij je merk zelf natuurlijk.

Links uit deze aflevering:

Abonneer en luister via je favoriete podcast app

Wil jij ook gaan podcasten? We helpen je graag (040 7470161)

Menu