Van (bijna) over-de-top-uitgebreid tot super-simpel. We hebben op het gebied van Content Management System (CMS) – waarmee de gebruiker de inhoud van zijn of haar website eenvoudig kan aanmaken, wijzigen of verwijderen – het nodige voorbij zien komen. Diverse systemen, diverse klanten, ieder met een specifieke wens of eis. Wij zijn van mening dat de techniek ondersteunend moet zijn aan jouw ambities en niet andersom!

De zoektocht naar een Content Management Systeem: WordPress

De zoektocht naar een Content Management Systeem: WordPress
afbeelding

Wil jij echter vooraf inzicht krijgen in bepaalde CMS-en? Periodiek lichten wij op onze blog – in hoofdlijnen – een nader bekeken systeem uit. Bekijken we de voor- en nadelen van open- en closed-source. De eerste review op stapel: WordPress!

Simpel en gebruiksvriendelijk

WordPress is een allemans vriend. Websites van onder andere The Rolling Stones, CNN en The New York Times draaien op WordPress. Legio reisblogs worden via WordPress opgebouwd. Dichter bij huis: Factor Tachtig heeft onder meer blogs.sap.nl en het blog dat je op dit moment leest op WordPress gebaseerd.

De gebruiksvriendelijkheid van WordPress is dan ook groot en de drempel om te starten is laag. Eigenlijk kan iedereen – zonder diepgaande programmeer kennis – dit systeem makkelijk hanteren.

Open Source en PHP-gebaseerd

WordPress is vrijgegeven onder de voorwaarden van de GNU General Public Licence (GPL) en valt daarmee onder het label open-source-software. Kort door de bocht: WordPress is ‘gratis’ beschikbaar voor iedereen.

Deze, in eerste instantie specifiek voor blogging ontwikkelde, software is gestart door Matthew Mullenweg. Matthew wordt inmiddels door een hele grote groep (internationale) ontwikkelaars bijgestaan. WordPress is daardoor continue in beweging en nieuwe features worden dagelijks gelanceerd.

Dit CMS is opgebouwd in de programmeertaal PHP en wordt gekoppeld aan een MySQL-database. Binnen deze database wordt alle content opgeslagen en opgeroepen.

De belangrijkste voordelen van WordPress

WordPress is relatief snel te installeren en is eenvoudig aan te passen naar een op je huisstijl aansluitende vormgeving. Omdat WordPress open-source-software is, wordt er een ongelofelijke hoeveelheid aan plug-ins aangeboden. Deze zijn vaak weer naar eigen wens en behoefte in te richten en vorm te geven. WordPress is hiermee volledig op je situatie aan te passen, van simpele landingpage tot uitgebreide webshop.

Het dashboard van WordPress is gebruiksvriendelijk en de functies zijn snel door elke gebruiker onder de knie te krijgen. Bovendien zien wij dat usability bij WordPress steeds hoger in het vaandel komt te staan. Goed nieuws!

Het opmaken van een bericht of pagina is een fluitje van een cent met de WYSIWYG editor. Deze editor doet vertrouwd aan voor vele nieuwe gebruikers (de vergelijking met MS Word is snel gemaakt) en werkt dus gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Tekst opmaak en het toevoegen van een afbeelding is dus een peuleschil!

Er kunnen per WordPress meerdere gebruikers worden aangemaakt met verschillende bevoegdheden – van contributor tot redactie – zodat je de mogelijkheid hebt met meerdere mensen je website te onderhouden.

Het grootste nadeel van WordPress

Omdat WordPress eigenlijk vooral is ingestoken op het blogprincipe en daar ook op is ingericht, lijkt het een vrij beperkt CMS. Als je een iets complexere site in gedachte hebt, moet er als snel ‘outside the standards’ worden gedacht. Ook kan er in principe maar één website per WordPress-installatie worden beheerd.

Wil je dus meer, dan zal er toch nog het nodige maatwerk geprogrammeerd moeten worden. Helaas gaat dit niet altijd hand in hand met een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke inrichting van de backend voor de gebruiker.

Wanneer kies je voor WordPress

Na het – in vogelvlucht – opsommen van enkele voor- en nadelen kun je misschien zelf al wel antwoord geven op de volgende vraag: is dit hét CMS voor jou? Bij het maken van een uiteindelijke keuze hanteert Factor Tachtig slechts één grondregel. Laat de keuze voor een CMS nooit het uitgangspunt zijn bij de ontwikkeling van een nieuwe website!

WordPress, een gebruiksvriendelijk CMS, is goed in te zetten voor een degelijke en makkelijk te onderhouden website zonder al te veel fratsen. Eigenlijk ’de Nederlander’ onder de CMS’en; doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg. Duidelijke taal.

Lees ook:  Apple Watch ervaringen

Next CMS in line: Drupal!

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu