Ons vakgebied is er vol van. De nieuwste techniek, de laatste trend, extra mogelijkheden. Iedereen praat erover. Iedereen lijkt er verstand van te hebben. Wij zetten een paar buzzwords op een rij.

Online wetenswaardigheden: Buzzwords en Web 2.0.

Online wetenswaardigheden: Buzzwords en Web 2.0.
afbeelding

Flash

Een buzzword wat al enkele jaren rondzingt en waar inmiddels iedereen van heeft gehoord. Van oorsprong ontwikkeld als illustratietool en inmiddels uitgegroeid tot Adobe’s pakket voor (vector)animaties, video- en interactieve elementen. Beweegt er iets op uw site dan is de kans groot dat ook u Flash gebruikt.

AJAX

Buiten een voetbalclub, een merk brandblusser en een schoonmaakmiddel ook een afkorting voor Asynchonous JavaScript and XML. Een techniek zeer geschikt voor sites met dynamische content. De webpagina haalt asynchroon gevraagde gegevens op van de webserver. Simpelweg gezegd worden delen van pagina’s per interactie ververst. Met name de snelheid die AJAX oplevert en de standaardisering voor browsers zijn sterke punten binnen deze ontwikkeling.

Mashup

Een mooi buzzword is de zogenaamde Mashup. Een website die diensten van verschillende aanbieders combineert. U maakt er wellicht al ongemerkt gebruik van. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op Google Maps getoonde content: huizen te koop in uw omgeving, misdrijven die daar plaats hebben gevonden, een combinatie met Wikipedia of een kruisbestuiving met de fotosite Flickr.

Web 2.0

Veelal zie je deze en andere buzzwords terug in discussies over Web 2.0. Alweer een hippe term waarmee de hedendaagse ‘vernieuwende’ stroom aan websites wordt aangeduid. Websites bundelen hun krachten en ontwikkelen zich meer en meer tot één groot interactief platform. Een platform waarbij de bezoeker, in tegenstelling tot enige tijd geleden, de controle heeft. Het aanmaken van fotosites, de creatie van een persoonlijk weblog, het plaatsen van homevideo’s en het ventileren van je mening. Het maakt allemaal deel uit van ‘Web 2.0’.

Een stap verder?

Ook Factor Tachtig loopt van tijd tot tijd warm voor deze techniek maar gelooft bovenal in het bruikbaar inzetten hiervan. Flash, AJAX, Mashups en soortgelijke ontwikkelingen staan waar nodig in dienst van het uiteindelijke resultaat. Wellicht komen we zelfs samen tot de conclusie dat inzet hiervan geen of onvoldoende resultaat oplevert.Het filteren van techniek en ontwikkelingen op voor u bruikbare elementen. Voel ik daar ‘Web 3.0’ aankomen? Factor Tachtig denkt graag met u mee over de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu