Bij Factor Tachtig schrijven we wat af. Webteksten, blogs, whitepapers, invites… noem maar op! Hoe komt zo’n stuk tot stand? Vaak schrijven we onze content op basis van een interview met de klant of specialist. En interviewen, dat is weer een kunst op zich! Hierover lees je meer in dit blog.

Interviewen kun je leren, ook als je geen Eva Jinek bent

Interviewen kun je leren
afbeelding

Wie ooit het programma First Dates heeft gezien, weet hoe ongemakkelijk een gesprek met een onbekende kan zijn. Een open en ontspannen gesprek voeren gaat niet zomaar. Voor je het weet hoor je jezelf wanhopig vragen: ‘’Wat is je lievelingskleur?’’ Zenuwslopend is het soms! Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Met deze vijf tips heb jij zo je eigen late night show.

1. Be. Prepared. 👮‍♀️

Dit lijkt een open deur hè? Toch staan we er altijd bij stil. Een goede voorbereiding betekent meer dan een geslepen potlood en een vrije pagina in het notitieblok. Om iemand goed te kunnen interviewen, lees je je eerst in. Zo kun je alvast nadenken over de content vorm, een invalshoek of haakje. Dit neem je weer mee bij het bedenken van je vragen.

2. Domme vragen bestaan 🙊

Het formuleren van vragen is een klusje dat om aandacht vraagt. De woordkeus bijvoorbeeld, is belangrijk. Suggestieve vragen en het gebruik van beladen termen, zijn een no-go. ‘Vond je december ook zo’n warme maand?’ is suggestief, maar ‘Wat vind jij van de uitzonderlijke temperaturen deze maand?’ ook. Iets om op te letten dus!

Te lange vragen zijn ook niet handig, daarop krijg je vaak onvolledige antwoorden. Splits complexe vragen daarom op in meerdere subvragen. Dus niet: Welk effect heeft klimaatverandering op onze omgeving nu en over 20 jaar en wat kunnen we eraan doen? Maar: 1. Welk effect heeft klimaatverandering op onze omgeving? 2. Hoe denk je dat die situatie is over 20 jaar? 3. Wat kunnen we aan deze ontwikkeling doen?

3. To record or not to record…👂

Wat wordt jouw weapon of choice? Pen en papier of een audiorecorder? Aan beide kleven voor- en nadelen. Maak hierin een doordachte keuze.

Een interview opnemen? Daarom wél:

  • Een geluidsopname kan een waardevolle naslag zijn, wanneer je er met je aantekeningen niet uitkomt.
  • Je kunt quotes heel exact uittypen.
  • Je kunt je volop focussen op het gesprek en wordt niet onderbroken door ‘schrijfmomenten’.

Een interview opnemen. Daarom niét:

  • De geïnterviewde voelt zich misschien minder op zijn gemak. Dit is iets wat interviewers vaak vergeten.
  • Uit de praktijk blijkt dat schrijvend interviewen vaak soepeler verloopt. De geïnterviewde geeft uitgebreider antwoord, door de stilte die valt tijdens het schrijven. De kleine onderbreking in oogcontact/focus, maakt de spreker vaak losser.
  • Terugluisteren en uittyppen is tijdrovend! Schrijven aan de hand van audio duurt dus vaak langer.
  • Tijdens het aantekeningen maken, selecteer jezelf alvast relevante informatie. Deze voorselectie ontbreekt bij audio.

Ons advies? Wanneer een stuk vraagt om precieze formuleringen, bijvoorbeeld in een whitepaper, maak dan een opname als naslag. Gebruik altijd geschreven aantekeningen als eerste bron.

4. Maak het de ander gemakkelijk 💆

Zorg dat je gesprekspartner zich op zijn/haar gemak voelt. Dit zit ‘m in kleine dingen. Neem de tijd voor een gesprek, zodat de spreker kans heeft om rustiger over zijn/haar antwoorden te denken.

Wees transparant. Leg de spreker uit wat het doel is van het interview. Komt er gevoelige informatie of een persoonlijk verhaal aan bod? Check dan even of het wel ‘on the record’ is. Is een antwoord onduidelijk? Durf om verheldering te vragen. Zo weet je zeker dat een stuk schrijft waar de geïnterviewde 100% achter kan staan.

Betekent dit dat we alleen maar veilige vragen stellen? Nee hoor! Kritisch en scherp blijven is essentieel. (Daar kunnen we vanuit onze journalistieke achtergrond goed over meepraten.) Maar als je een lastige vraag stelt, leg dan ook uit waarom je dit doet en waarom het de tekst prikkelender zal maken. Niemand is gebaat bij een saai, dertien-in-een-dozijn-artikel.

Lees ook:  Het merk: een reis door de tijd

Merk je toch nog wat onzekerheid op? Bied aan dat de geïnterviewde het stuk mag lezen voor publicatie!

5. Improviseer! 🎩

Een goede voorbereiding is belangrijk, net als heldere vragen en een prettige vertrouwensband met de spreker. Maar ook als al deze dingen in orde zijn, kan een interview toch even stroef aanvoelen als een eerste date bij Sergio. Waarom? Het antwoord is 9 van de 10 keer: gebrek aan improvisatie!

Actie, reactie. Goede vragen leiden tot interessante – en soms onverwachte – antwoorden. Speel daarop in. Wanneer je voelt dat ergens een interessant verhaal zit, vraag dan op dit onderwerp door. Ook als het afwijkt van je originele vragenlijst.

Hoe improviseer je? Door goed te luisteren naar je gesprekspartner. Hoor je iets verrassends of merk je dat ergens veel emotie zit? Vraag meer! Irrelevante info kun je altijd achterwege laten, maar niet-gestelde vragen krijgen nooit antwoord. 💡

Interviewer: ‘Hoe verliep je eerste jaar als zelfstanding ondernemer?’

Spreker: ‘Het was spannend natuurlijk, alles was nieuw. Maar met mijn eerste klant heb ik zo’n fijne samenwerking gehad. Ik zag echt dat ik een groot verschil kon maken voor hem. Dat gaf mij een enorme boost.’

Interviewer: ‘Vertel daar eens meer over… Want wat was dat grote verschil?’

Spreker: ‘Nou, mijn klant kwam bij me met het probleem dat hij niet durfde te spreken in het openbaar, omdat hij vroeger veel stotterde. In het traject dat wij samen hebben doorlopen is hij helemaal van deze angst afgekomen. Kortgeleden heeft hij zelfs een keynote gegeven voor 300 man, zonder druppeltje zweet!’  

Een dynamisch gesprek betekent levendige content… En daar worden we blij van! 👏

Wil jij ons een vraag stellen? 🙋‍♀️

Vragen stellen, dat kunnen we wel… Maar beantwoorden ook! Wil jij meer weten over interviewtechnieken of heb je hulp nodig met content creatie? Geef ons eens een belletje! We beloven je niet meteen door te zagen! 😉

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Factor

    Menu