Blog

Wizzkid, kunstenaar en genie maar ook zakenman, ingenieur en bankdirecteur: ‘s werelds  toonaangevende denkers en doeners delen hun visie en ideeën op het podium van TED. En op dat podium stonden niet de minste namen, wat te denken van sprekers als Bill Gates, Al Gore en Sir Richard Branson?

TED: Ideas Worth Spreading

TED: Ideas Worth Spreading 1
afbeelding

De TED talks zijn razend populair. Het doel: de kijker of luisteraar boeien, motiveren en inspireren om de wereld op een andere manier te bekijken. Mijn interesse hebben ze weten te wekken.

‘Laws on simplicity’

Een van de eerste TED talks die ik heb gezien was van John Maeda. Deze duizendpoot is een grafisch designer, kunstenaar, informaticus én auteur. Daarnaast is Maeda professor aan het Massachusetts Institute of Technology en geeft hij leiding aan de Rhode Island School of Design.

Deze alleskunner staat door het brede scala aan activiteiten met één been in de wereld van technologie en met het andere in de wereld van de kunsten. Hij weet deze twee werelden op een bijzondere manier met elkaar te verbinden.

Maeda predikt dat kunst en design onze economie en samenleving kunnen veranderen zoals wetenschap en technologie dat in de vorige eeuw hebben gedaan. Hij spreekt op een interessante manier over eenvoud. De vraag die hij zichzelf stelt: “Kan de complexe, moderne wereld eenvoudiger worden ingericht?” “Zo ja, hoe?”

Over zijn bevindingen heeft hij het boek ‘Laws on Simplicity’ geschreven. Ik heb na het zien van deze TED talk het boek van Maeda onmiddellijk gelezen, een aanrader!

Champagne en topmodellen

Marketing en reclame komen ook aan bod op het podium van TED. Zo vertelt Rory Sutherland – naar eigen zeggen de ‘Fat Bloke’ van zijn afdeling – een anekdote over de Eurostar: de treinverbinding tussen Londen en Parijs. Hij bestempelt de oplossing om zes miljard pond te investeren zodat de 3,5 uur durende reis met 40 minuten wordt ingekort als een echte ‘engineering’ oplossing.

Als een ware reclameman pleit Sutherland voor een meer creatieve (en ludieke) oplossing. Niet door de producten maar door de beleving te veranderen. Hij ziet geen toegevoegde waarde in het behalen van 40 minuten tijdswinst. Zijn voorstel: neem een peloton topmodellen in dienst en laat hen tijdens de reis drankjes aan de reizigers serveren. Dan wil iedereen gráág 40 minuten langer reizen en het is nog een goedkopere oplossing ook.

High-tech farming

Ook duurzaamheid en ontwikkeling staat hoog in het vaandel bij de TEDTalks. Louise Fresco, landbouw- en voedseldeskundige en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, houdt een pleidooi over high-tech farming. De traditionele landbouw kan de huidige wereldpopulatie en de toenemende vraag naar voedsel op den duur niet meer aan. Vooruitgang en innovatie zijn noodzakelijk: er is behoefte aan veilig, betaalbaar en gevarieerd voedsel.

Fresco ziet een rooskleurige toekomst voor stedelijke voedselsystemen: kassen bouwen boven op de daken van een supermarkt, visvijvers op de parkeerplaats en het halen van energie uit deze stedelijke landbouw om woonwijken op te warmen. Alweer zo’n briljante denkwijze en visie op voedselproductie en duurzaamheid.

TED: Talks Worth Watching

Bovenstaande TedTalks zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Door ‘de andere kijk’ op zaken als technologie, entertainment, design, business, wetenschap en global issues van de (meeste) TED talk-sprekers ben ik alweer een behoorlijk aantal jaren ‘hooked’ aan TED: Ideas Worth Spreading. Ik heb er standaard een aantal als podcast op mijn telefoon staan: handig om onderweg af en toe een inspirerende TED te kijken/luisteren.

Om af te sluiten met Maeda: hij is van mening dat wijsheid naarmate je ouder wordt altijd blijft toenemen. Zo beweert hij dol op ouderen te zijn vanwege de oneindige wijsheid die zij in pacht hebben. Hij zegt dat het TED-effect je wijsheid doet toenemen. Ik ga dus gauw verder met wijzer worden!

Lees ook:  Liquid & responsive websites

PS: heb jíj nog een échte TED-must-see? Ik hoor het graag!

Niet bekend met TED?

Ruim 27 jaar geleden organiseerde TED – een non-profit organisatie met de filosofie ‘Ideas Worth Spreading’- een vierdaags congres in Californië. Dit congres biedt een podium aan ’s werelds bekende en minder bekende innovaters. Anno 2013 wordt er dagelijks een TEDTalk gepost en worden er meerdere evenementen en programma’s per jaar door TED georganiseerd. Voor lokale partijen die een TED-like event willen organiseren is er de TEDx-paraplu. Zo ben ik in 2012 naar de TEDx Brainport geweest, ook live zijn het boeiende verhalen!

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Jeroen

    Menu