Content versus context. Het een kan niet zonder het ander. In de juiste context komt je boodschap het beste tot zijn recht en zal deze makkelijker aandacht trekken en vast weten te houden. Hierbij is er voor visual content een belangrijke rol weggelegd: denk bij het opzetten van diezelfde boodschap aan foto- en kleurgebruik of het inzetten van een infographic.

Binnen de juiste context, of juist niet

Binnen de juiste context
afbeelding

Aandacht als valuta

Ben Parr Captivology GoogleTalk

Volgens Ben Parr, auteur van het boek Captivology, heeft aandacht in onze huidige maatschappij de waarde van valuta. Er is anno 2015 zoveel informatie beschikbaar dat er een gedegen strategie nodig is om ervoor te zorgen dat jouw informatie – jouw content – opvalt, die waardevolle aandacht krijgt en beklijft. Context speelt een belangrijke rol in deze strategie.

Parr beschrijft ‘framing’ als een van de zeven triggers om aandacht te krijgen én vast te houden. Om op te vallen is het soms nodig om de kaders van de conversatie tussen jou en je lezer te veranderen. Daarom valt bijvoorbeeld een radiospotje over radiomaken meer op dan andere spotjes en krijgt een billboard dat reclame maakt voor reclame maken meer blikken dan overige billboards. Ze staan in een context waarin ze betekenis krijgen, terwijl het tegelijkertijd boodschappen zijn die je niet direct in die context verwacht.

Dit laatste noemt Parr ‘disruptions:’ kleine afwijkingen van het gebruikelijke in je communicatie-uitingen, waarmee je de aandacht weet te trekken. Uiteraard moeten deze disruptions niet té vervreemdend zijn en moeten ze aan blijven sluiten bij je merkwaarden. Met andere woorden: ze moeten in de juiste context blijven staan. Door middel van een goede inzet van framing of disruptions trek je onmiddellijk de aandacht.

Visual content

Verwerken Visuele Content

Wist je al dat je brein visuele content 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst? Zeker op social media – Facebook en Twitter in het bijzonder – trekt de juiste foto, illustratie of infographic de aandacht en leidt tot 94% meer views en 65% meer engagement. Het loont dus zeker de moeite om eens na te denken over visual content als onderdeel van je boodschap.

Denk daarbij ook na over je kleurgebruik. Kleur kan worden ingezet om de herkenbaarheid van je merk te vergroten. Daarnaast heeft kleur een onmiddellijk effect op onze aandacht, emoties en het initiële oordeel dat we vellen over wat we zien.

Beeld duidt

Naast kleur geeft een foto of illustratie de gewenste context aan je content. Met beeld zet je direct een bepaalde sfeer neer. Een foto bij een post die niet aansluit op het onderwerp of een andere inhoud suggereert, kan als misleidend worden ervaren. Maar ook een voor de hand liggende of nietszeggende foto zal je content weinig goed doen, beaamt de beeldredacteur van De Correspondent. Het selecteren van passend beeld bij je tekstuele content verdient dus de juiste tijd en aandacht.

Gebruik een foto om potentiële lezers alvast een voorproefje te geven op dat wat ze gaan lezen. Laat ze er al over nadenken. Een goede foto of illustratie zal je merk versterken en effect hebben op de engagement die je content uitlokt. We zouden hier succesvolle voorbeelden op kunnen schrijven maar het is effectiever om deze aan de hand van foto’s en illustraties toe te lichten.

Een zeer effectieve manier om tekst en beeld te combineren tot een informatieve boodschap is de infographic. Een infographic is over het algemeen sneller gelezen dan een tekst waarin dezelfde informatie is opgesomd. Dat is positief in een wereld waarin veel meer informatie dan tijd is. Ook hier kun je de nodige aandacht besteden aan kleurgebruik en kun je elementen van je merk terug laten komen. Nóg een voordeel is dat infographics op bijna alle mediakanalen goed tot hun recht komen, zowel on- als offline. Zo gezien zijn infographics het summum van visual content.

Lees ook:  Essentials van een Merkmaker aan de studie

Samengevat: content leeft binnen de context van je merk. Daarnaast kun je met framing, disruptions en visual content de context van je tekstuele boodschap duiden en aantrekkelijker maken. Zet al deze elementen slim in en je vergroot de kans dat je waardevolle aandacht trekt én vast weet te houden.

In hoeverre ben jij je bewust van de context waarin je je boodschap presenteert? Deel hier je ervaringen of vragen. We helpen je graag verder.

Meer weten?

Brainstormen? Plannen delen? Vragen? Contact: Jeroen

    Menu